Svi pričaju o Trumpovoj ideji koja bi bila najveći mogući poklon za Putina

prtsc Fox News/Youtube

Američki predsednik Donald Trump  privatno je tijekom2018. godine prijetio da će povući SAD iz NATO-a, a to je potez koji bi zapravo značio uništenje tog vojnog saveza, piše The New York Times.

Viši dužnosnici nisu bili sigurni koliko je Trump zapravo bio ozbiljan kada je prvi put spomenuo mogućnost izlaska SAD-a NATO-a. No, od tada, Trump je javno kritizirao saveznike vezano za odvajanje novca za obranu i nekoliko puta izrazio želju napuštanja NATO-a.

Prošlog ljeta, tijekom sumita NATO saveza u Bruxellesu, Trump je rekao svojim dužnpsnicima zaduženima za nacionalnu sigurnost kako ne vidi svrhu vojnog saveza, za koji smatra da predstavlja veliko novčano opterećenje za SAD.

U to vrijeme, Trumpov tim za nacionalnu sigurnost, uključujući bivšeg ministra odbrane Jamesa Mattisa i Johna R. Boltona, savjetnika za nacionalnu sigurnost, pokušali su zadržati američku strategiju bez spominjanja povlačenja koje bi značajno smanjilo utjecaj Washingtona u Europi i koje bi moglo ohrabriti Rusiju u budućnosti.

Trenutni i bivši dužnosnici koji podržavaju NATO strahuju da bi se Trump mogao vratiti svojoj prijetnji dok vojni troškovi saveznika i dalje zaostaju za ciljevima što ih je predsjednik SAD postavio.

Putin želi oslabiti NATO

Ima nekoliko stvari što ih predsjednik Rusije Vladimir Putin najviše želi, a među njima je najveća želja slabljenje NATO-a, vojnog saveza između Sjedinjenih Država, Europe i Kanade.

Sada, Trumpova izražena želja napuštanja NATO-a izaziva zabrinutost među dužnosnicima za nacionalnu sigurnost, usred pokušaja Trumpa da sastanci s Putinom ostanu u tajnosti čak i od njegovih osobnih suradnika, kao i višemjesečne istrage FBI-ja o ruskom miješanju u predsjedničke izbore 2016. godine.

Greška epskih razmjera

Povlačenje iz saveza “bilo bi jedno od najštetnijih stvari koje bi bilo koji predsjednik mogao napraviti američkim interesima”, rekla je Michèle A. Flournoy, podtajnica za obranu iz mandata predsjednika Baraka Obame.

“To bi uništilo više od 70 godina mukotrpnog rada tijekom višestrukih administracija, republikanskih i demokratskih, kako bi se stvorio možda najmoćniji i najmudriji savez u povijesti. A to bi bio najluđi uspjeh o kojem bi Vladimir Putin mogao sanjati”, rekla je ona za The New York Times.

Umirovljeni admiral James G. Stavridis, bivši vrhovni saveznički zapovjednik NATO-a, izjavio je da bi američko povlačenje iz saveza bila “geopolitička greška epskih razmjera”.

“Čak i razgovor o ideji napuštanja NATO-a, a kamo li da se to zapravo i učini, bio bi poklon stoljeća za Putina”, rekao je Stavridis.

RSS