SVE ZA SIGURNOST: Švicarci u Alpama grade trezore za bogataše

Trezor za bogataše
bruenigmegasafe.ch

Švicarska će bogatašima uskoro ponuditi još jedan izbor za čuvanje imovine: kamene stijene u podnožju Alpa, javlja Bloomberg.

Ideja je došla od poduzetnika u centralnoj Švicarskoj, doma gorskog masiva Brünig. “Vaša blagajna u čvrstom stijenskom masivu, sigurno mjesto za čuvanje imovine i osjetljivih podataka”, objavila je tvrtka Brünig Mega Safe AG, koja gradi trezore.

Kompanija planira da iskoristi prostranstvo unutar planine što je približno 10 nogometnih igrališta, izjavio je član uprave Hugo Schittenhelm.

“Ali mogli bismo i povećati taj prostor ako je potrebno”, dodao je.

Bogati svjetski ljudi sve više traže sigurnost nakon što je pandemija razbila tržišta a građanski nemiri izbili su od SAD-a i Hong Konga do Londona. Dok se neki boje globalne recesije ili prirodnih katastrofa, drugi nastoje izbjeći bankovne depozite jer negativne kamate prisiljavaju zajmodavce da naplaćuju držanje gotovine.

Zidovi stijena osiguravaju konstantnu relativnu vlagu od 40% i temperaturu od 12 stupnjeva Celzijusa. Cijene se kreću od 500.000 dolara pa naviše.

Osim čuvanja dragocjenosti kao što su umjetnička djela, zlato, burzovne potvrde ili čak klasični automobili, trezori su “idealni kao mjesto za aktivnosti koje moraju udovoljiti visokim sigurnosnim zahtjevima”, priopćeno je iz kompanije.

izvor: Bloomberg