Sve manje automobila u Beču

Sve manje automobila u Beču
eurocommpr.at

Prema aktualnom istraživanju austrijskog autokluba VCÖ Beč je jedina savezna pokrajina u Austriji u kojoj je 2020. broj stanovnika rastao brže od broja registriranih automobila.

Širenjem ponude carsharinga, poboljšanjem biciklističke infrastrukture i mreže javnog prijevoza u glavnom gradu Austrije smanjuje se potreba za osobnim automobilom.

Od ukupno 23 gradska okruga u Beču u njih osam zabilježeno je smanjenje broja osobnih automobila.

U Beču od tisuću stanovnika samo njih 374 posjeduje osobni automobil, što je znatno manje od ostalih saveznih pokrajina i gradova u Austriji.

Na drugom mjestu nalazi se Innsbruck koji ima 440 osobnih automobila na tisuću stanovnika, dok Graz s njih 477 zauzima treće mjesto.

Stručnjaci iz VCÖ-a ističu da je velik broj automobila nekoć bio znak prosperiteta, dok u današnje vrijeme ukazuje na slabo razvijen javni prijevoz, nedostatak lokalnih usluga ili njihovu lošiju dostupnost.

Automobil u gradu sve više gubi na važnosti, što je vidljivo i u sve većoj razlici između austrijskih gradova i ruralnih područja po broju automobila.

Građani austrijske prijestolnice prethodne su godine 73 % svakodnevnih ruta prelazili pješice, biciklom ili javnim prijevozom, a 27 % automobilom.

Više pročitajte ovdje.

PR/Foto: eurocommpr.at