SUSPENDIRANA MISIJA: HV se s koalicijskim snagama povlači iz Iraka

afganistan-2013-10
morh.hr

Jutarnji list neslužbeno je od Ministarstva obrane Republike Hrvatske doznao da je 14 hrvatskih vojnika u ponedjeljak navečer u sklopu operacije NATO-a izmješteno iz Iraka u Kuvajt.

Izmještanje se dogodilo nakon odluke NATO-a o suspenziji obuke iračkih vojnih snaga. Odluka o povlačenju donesena je nakon eskalacije sukoba u Iraku uslijed ubojstva zapovjednika Iranske revolucionarne garde Kasima Sulejmanija.

Hrvatska u sklopu ove misije u Iraku inače ima raspoređenih sedam vojnika, no odluka o izmještanju donesena je trenutku kada se trebala izvršiti smjena pa se u Iraku zateklo 14 hrvatskih vojnika – sedam kojima je mandat završio i sedam kojima je mandat tek počeo.

“Sukladno odluci NATO saveza o izmještanju misije iz Iraka u Kuvajt, pripadnici Hrvatske vojske izmješteni su iz Bagdada u Kuvajt i nalaze se na sigurnom. U Kuvajt je izmješteno 14 pripadnika Hrvatske vojske, a 7 pripadnika 2. hrvatskog kontingenta kojima je završilo vrijeme trajanja misije bit će vraćeni u Hrvatsku.

Pratimo sigurnosnu situaciju sa saveznicima i donosit će se odgovarajuće odluke u koordinaciji sa saveznicima. Ističemo kako je sigurnost hrvatskih vojnika najvažnija”, priopćeno je iz MORH-a.

Više pročitajte OVDJE.

izvor: Jutarnji list