Što se sve može promijeniti nakon pogibije školarke na Žitnjaku?

MUP RH

Stravična prometna nesreća u kojoj je u petak kamion s neispravnim kočnicama pregazio djevojčicu u ulici Žitnjak izazvala je veliku zabrinutost u javnosti.

“U svim trenutno raspoloživim i dostupnim evidencijama Policijske uprave zagrebačke između ostalog, zabilježena je dojava predstavnice Mjesnog odbora Žitnjak koja je u travnju 2023. godine telefonskim putem dojavila da određeni broj teretnih vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona vozi po Ulici III. Struge koja je u neposrednoj blizini Ulice Žitnjak.

Takvu dojavu, kao i sve ostale, policijski službenici preuzeli su u rad te su između ostalog u 2023. godini utvrdili 910 prekršaja u široj zoni Ulice Žitnjak, Žitnjačke ulice, Radničke i III. Struga, I. Petruševec i Čulinečke ceste. Važno je istaknuti da su policijski službenici i prije spomenute dojave građana, tijekom 2022. godine sankcionirali ukupno 1096 prekršaja na tom istom području”, pobrojali su iz policije sve intervencije na tom području.

No, napomenuli su kako se prometni znak koji propisuje „Zabranu prometa za vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona“ ne odnosi na kamion koji je sudjelovao u nesreći oko 12:34 sati u petak jer je to vozilo imalo najveću masu od 6.5 tona.

“Stoga gore opisanu dojavu ne možemo povezati s ovom prometnom nesrećom”, ustvrdila je policija.

Ne može policija postaviti uspornik

Policija je navela i kako nije policija ta koja određuje gdje će se postaviti uspornici, već to radi lokalna samouprava uz policijsku suglasnost.

“Dakle, pojedinac, Mjesni odbor ili Gradska četvrt mogu interno predložiti ili zatražiti postavu uspornika od nadležnog gradskog ureda koji se bavi poslovima prometa u jedinici lokalne samouprave, koja će razmotriti opravdanost postave uspornika, a ukoliko ocijene da je ona opravdana izradit će dokumentaciju za postavljanje te ju uputiti na suglasnost nadležnoj policijskoj upravi. Po dobivenoj suglasnosti policijske uprave nadležno tijelo jedinice lokalne samouprave i fizički postavlja uspornik na kolnik sukladno dokumentaciji”, pojasnili su iz policije.

Dodali su i da se lokacija nesreće ne razlikuje previše od lokacija koje se nalaze u skoro svim zagrebačkim kvartovima te se prometnica zbog nedostatka javnih površina, ne može proširit.

‘Ta lokacija nije izdvajana’

“Što ne znači da se na ovoj lokaciji i sličnima ne mogu predložiti izmjene prometne regulacije koje bi potom nadležni ured Grada Zagreba uzeo u razmatranje i sukladno svojim ovlastima iz članka 5. zakona o sigurnosti prometa na cestama donio adekvatne izmjene regulacije prometa, poglavito kad se radi o izmicanju autobusnih stajališta s kolnika i eventualnoj preregulaciji prometnih tokova (jednosmjerni promet, zabrana prometa za teretna vozila i slično)”, komentirali su iz policije.

Policija se osvrnula i na postavljenje kamera za mjerenje brzine, što su također neki zazivali.

“Slobodni smo napomenuti da se takve kamere, odnosno kućišta postavljaju na mjesta i dionice koje se određuju planom rada policijske uprave odnosno policijske postaje, sukladno analitičko-statističkim pokazateljima stanja sigurnosti na pojedinoj lokaciji. S tim u vezi napominjemo da na lokaciji na kojoj se dogodila prometna nesreća u petak, 8. rujna 2023. godine, nisu zabilježene nikakve druge prometne nesreće u 2023. godini pa tu lokaciju, do sada, nismo izdvajali u pogledu sigurnosti cestovnog prometa kao specifičnu ili posebno opasnu”, navela je policija, pritom naglašavajući da brzina u ovoj nesreći nije igrala ulogu.

Vozilo se kretalo dopuštenom brzinom, te je problem u tome što se vozač nije zaustavio na pješačkom prijelazu, pogotovo u gdje se zaustavlja školski autobus.

“Stoga, apeliramo još jednom na oprez svih vozača te upućujemo vozače da u takvim situacijama, prilikom nailaska svojim vozilom pred obilježeni pješački prijelaz, zaustave svoje vozilo i tek kad se uvjere da su svi pješaci prešli obilježeni pješački prijelaz nastave s vožnjom”, navela je policija.

Novi uređaji, nove lokacije

Zagrebačka policija je napomenula i kako je u tijeku postupak nabave novih dodatnih fiksnih mjernih uređaja za nadzor brzine kretanja vozila od strane MUP-a, koje je financirano sredstvima Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa.

“Uređaji će se postaviti na dodatne nove određene lokacije na području grada Zagreba uz poseban naglasak da će se u narednom vremenskom periodu za jednu od lokacija zasigurno razmatrati mogućnost postavljanja iste kamere i u Ulici Žitnjak”, najavili su iz policije.

Dodali su i da te uređaje mogu financirati i nabaviti i jedince lokalne samouprave, u ovom slučaju grad te ako žele i utvrde da je to nužno, mogu je kupiti i donirati MUP-u.

“Ova prometna nesreća u kojoj je smrtno stradalo dijete, pješakinja, predstavlja ogromnu tragediju za obitelj djevojčice, prijatelje, poznanike ali i sve nas, kao cjelokupno društvo. Iziskuje od svih nas, počevši od razine pojedinca koji sudjeluje u prometu, obitelji, pa do razine svih institucija koje sudjeluju u aktivnostima i brizi za sigurnost cestovnog prometa, da pronalazimo dodatne načine kako podignuti svijest svakog aktivnog učesnika u prometu o opasnostima koje krije sudjelovanje u prometu, bilo u svojstvu pješaka ili vozača”, naveli su iz policije i dodali da je smanjivanje stradavanja osoba u prometnim nesrećama strateški prioritet zagrebačke policije i MUP-a.

S druge strane, naveli su kako je ove godine, trenutno na području Policijske uprave zagrebačke poginulo 18 osoba, a prošle godine, u istom ovom razdoblju, njih 24. To je, dakle šest osoba manje, što su ocijenili napretkom.

“Unatoč svemu navedenom, svjedoci smo događanja najtežih prometnih nesreća i smrtnog stradavanja u prometnim nesrećama pa koristimo priliku i pozivamo sveukupnu javnost, institucije, zainteresirane udruge, medije i pojedince da svojim nesebičnim angažmanom još više uz koordinaciju u partnerstvo s Policijskom upravom zagrebačkom doprinesu dodatnom iskoraku u sigurnosti cestovnog prometa, čime ćemo zajednički stvoriti ozračje sigurnosti svakog sudionika u prometu”, zaključili su iz policije.

RSS