Što donosi novi Zakon o umjetnoj inteligenciji? EU je dogovorila detalje

Pixabay

Dužnosnici Europske unije (EU) dogovorili su privremeni sporazum o prvim sveobuhvatnim zakonima na svijetu koji imaju za cilj reguliranje upotrebe umjetne inteligencije (AI), javila je agencija Anadolu.

Privremeni dogovor o ključnim pravilima Europske unije koja regulira korištenje umjetne inteligencije, uključujući vladinu upotrebu umjetne inteligencije u biometrijskom nadzoru i kako regulirati sisteme umjetne inteligencije poput ChatGPT-ja, postignut je u petak.

Predloženi propisi, zajednički poznati kao Zakon o umjetnoj inteligenciji, trebalo bi na glasanje u Europskom parlamentu početkom sljedeće godine. Očekuje se da će zakon stupiti na snagu najmanje do 2025. godine.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izrazila je optimizam u pogledu utjecaja Zakona o umjetnoj inteligenciji na razvoj tehnologije, ističući da će on doprinijeti stvaranju tehnologije koja ne ugrožava sigurnost i prava ljudi.

“Zakon o umjetnoj inteligenciji je prvi na globalnoj razini. Jedinstven pravni okvir za razvoj umjetne inteligencije kojem možete vjerovati. I za sigurnost i osnovna prava ljudi i tvrtki. Obveza koju smo preuzeli u našim političkim smjernicama, i ispunili smo. Pozdravljam današnji politički dogovor”, napisala je Von der Leyen na X-u.

Komesar EU Thierry Breton također je pozdravio sporazum kao “povijesni”, ističući da se njime uspostavljaju “jasna pravila za korištenje AI-a”.

“EU postaje prvi kontinent koji je postavio jasna pravila za upotrebu AI-a”, napisao je na X-u. Među novim pravilima, postoje ograničenja u upotrebi biometrijskih identifikacijskih sustava od strane organa za provedbu zakona. Zakon također uključuje zabranu “socijalnog bodovanja”, što uključuje procjenu pojedinaca na osnovu određenih metrika, kao i na AI sistemima dizajniranim da “manipuliraju ljudskim ponašanjem kako bi se zaobišla njihova slobodna volja”. Također zabranjuje eksploataciju ranjivih populacija, kao što su one koje su pogođene godinama, invaliditetom ili ekonomskim izazovima, kroz upotrebu AI-a.

RSS