Što će jačanje krajnje desnice u europskom parlamentu značiti za sigurnosnu politiku unije?

Tko će biti na Crnoj listi
prtsc Youtube/Herman Van Rompuy

Tradicionalne predstavnike stranaka iz centra na ovim europarlamentarnim izborima izgurali su predstavnici nacionalističkih, antiimigrantskih krajnje desnih stranaka, te zelenih aktivista s ljevice što je dokaz polarizacije u EU.

Prema prvim analizama, to će proeuropske stranke prisiliti na sasvim novi oblik koaliranja. U ovom trenutku, činjenica da dio stranaka iz centra odbija bilo kakvu suradnju sa strankama poput onih koje predvode Matteo Salivini u Italiji ili Marie Le Pen u Francuskoj  ozbiljan je problem njihovom koaliranju.

Ipak, iako je izgubila čak 36 mjesta u Europskom parlamentu, Europska pučka stranka i dalje ostaje najveća grupacija u zakonodavnom tijelu. Njezin čelni čovjek, Manfred Weber izjavio je kako sada snage moraju udružiti onih koji žele snažnu Europsku uniju. Poručio je kako EPP neće surađivati niti sa jednom strankom koja ne vjeruje u budućnost Europe.

Nakon objave rezultata, jasno je da je Liga Mattea Salvinija pobijedila u Italiji, dok je Marie Le Pen nanijela težak poraz stranci francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Slab rezultat ostvarila je i stranka njemačke kancelarke Angele Merkel, no u Njemačkoj, za razliku od Italije i Francuske, pobjedu nije odnijela krajnja desnica, već zeleni.

Pregovori o sastavu Europskog parlamenta trebali bi započeti već danas, kako bi se definirala većina potrebna za nastavak rada.

Analitičari ipak smatraju kako pobjeda krajnje desnice nije dostatna za nametanje njihovih ideja o rastakanju spona Europske unije i jačanju nacionalnog suvereniteta. Ipak, razočaranje proeuropskih stranaka može se vidjeti iz rezultata s obzirom da su prema projekcijama trebali dobiti dvije trećine mandata.

izvor: Belfast Telegraph