Stižu stroža europska pravila za električne romobile. Vlasti kažu: ‘Previše je bilo nesreća’

prtsc CBSDFW/Youtube

Pariz je odlučio ograničiti broj električnih romobila, a Belgija i Njemačka uvode strože propise za njih zbog ometanja pješaka, prenose agencije pozivajući se na Politico.

Električni romobili su na prepad osvojili Europu i ostatak planete, ali je sada tome izgleda došao kraj.

Naime, nakon velikog broja nezgoda koje su izazvali korisnici električnih romobila i, kako se navodi, gužvi i nesigurnosti koje stvaraju na nogostupima, europski gradovi su odlučili drastično pooštriti propise.

Kako piše Al Jazeera Balkans, samo u Bruxellesu posluje šest specijaliziranih kompanija za iznajmljivanje električnih romobila s ukupnom flotom od 7.000 vozila, ali od rujna će biti strogo ograničena mjesta na kojima će biti dozvoljeno njihovo parkiranje. Zatim slijede i druga ograničenja.

Privlačnost tih vozila kao alternativnog prijevoznog sredstva oslanja se na to što korisnici koji ih iznajmljuju mogu naći uvijek kada su im potrebna, a što često dovodi do prevelikog broja romobila koji ometaju pješake.

Tako je, recimo, i gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo u svibnju ove godine zatražila ograničenje broja romobila u gradu i zatražila od kompanija koje se bave njihovim iznajmljivanjem da napuste prijestolnicu Francuske.

Kako navodi Politico, izgleda da romobili obeshrabruju ljude da koriste ekološki prihvatljivije načine kretanja, pa i javni prijevoz. Tako je u nedavnoj anketi čak 44 posto ispitanika reklo kako im električni romobil zamjenjuje hodanje, a 30 posto bi javni prijevoz koristilo ako ne bi bilo romobila.

Zabilježene su i nesreće sa ovim vozilima, a prva od njih sa smrtnim ishodom dogodila se u svibnju u Bruxellesu, a u lipnju je jedan 25-godišnjak izgubio život u sudaru s kamionom.

Nakon serije nesreća u kojima su učestvovali romobili širom Europe, u švedskom gradu Helsingborgu su istog popodneva poslije pogibije jednog korisnika romobila, poslovnog čovjeka na pauzi za ručak, izbile demonstracije sa zahtjevom da se svi romobili svuda zabrane.

Prošlu tjedan ozlijeđen je sedmogodišnji dječak u Beogradu kada je na njega, ispred zgrade u kojoj živi, naletjela osoba na električnom romobilu.