Srpski carinici na Horgošu zaplijenili sat Kennedyjevog doktora

Wikipedia

Srpski carinici na Horgošu u srijedu, 27. prosinca zaplijenili  su sat Kennedyjevog doktora u koji je pogledao kada je zabilježio vrijeme smrti predsjednika SAD-a.

Zaplijenjeno je 13 satova, među kojima i jedan marke “Patek Philippe“ iz 1921. godine za koji, kako ekskluzivno saznaje “Blic“, carinici pretpostavljaju da je pripadao liječniku ubijenog predsjednika SAD John F. Kennedya.

Taj džepni sat potiče iz limitirane serije čuvenog proizvođača koji sam po sebi ima izuzetno veliku kolekcionarsku vrijednost, a prati ga i priča da je liječnik  pogledao baš u taj sat kako bi zabilježio točno vrijeme  smrti predsjednika SAD, što mu drastično podiže cijenu na tržištu.

Načelnik Odjeljenja za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina Srbije, Ivan Ribać potvrdio je da je riječ o jednom od najpoznatijih satova na svijetu, uz napomenu da ne isključuje mogućnost da je pripadao nekoj poznatoj osobi kada se zna da su to satovi iz limitiranih serija.

– U ovom trenutku ne isključujemo mogućnost da je potekao iz nekog kaznenog djela, kao što je pljačka privatne kolekcije ili zalagaonice na Zapadu, što ćemo svakako provjeravati u nastavku našeg rada na ovom slučaju – izjavio je Ribać.

Pored satova,  carinici su zaplijenili  i tri prstena sa dragim kamenjem i jedan zlatan broš u automobilu “volvo V5“ beogradskih registarskih oznaka kojim su trojica srpskih državljana putovala iz Minhena u Beograd.

Vozač automobila, Beograđanin (77), prijavio je da nosi 12 litara vina i slatkiše, dok su njegovi suputnici, jedan 30-godišnjak i njegov otac rekli da imaju samo osobnu prtljagu. Carinici su međutim u prtljagu 30-godišnjaka pronašli 11 muških ručnih i džepnih satova poznatih robnih marki kao što su “Lowenthal“, “Omega“ i “Zenith“, prsten sa zelenim kamenom za koji se sumnja da je smaragd i jedan zlatni broš.

U osobnoj torbici vozača carinici su potom otkrili i džepni sat marke “Patek Philippe“, kao i još jedan, također vrijedan ručni sat marke “Audemars piguet“, a potom su pregledom njegovog novčanika pronašli još dva prstena od bijelog zlata sa dijamantima.

Satovi “Patek Philippe“ prodaju se po cijeni od nekoliko tisuća do nekoliko milijuna eura. Sat serije “Supercomplication“ (na slici) tog švicarskog proizvođača iz 1933. godine čiji je vlasnik bio milioner Henry Graves, poznati bankar iz New Yorka, na jednoj aukciji u svibnju  2017. godine prodan  je za vrtoglavih 24 miliona dolara.

RSS