ŠPANJOLSKA NA METI TERORISTA: Prije dva mjeseca tajne službe upozorile su na mogući napad u Barceloni

CBC News

U terorističkom napadu jučer u Barceloni poginulo je najmanje 13 osoba dok je više od 100 ozlijeđeno, velik broj njih je u kritičnom stanju. Tijekom noći dogodio se još jedan napad u gradu Cambrilsu.

Vozač bijelog kombija zaletio se u pješake dok su prelazili cestu u popularnoj gradskoj četvrti La Rambla, u centru Barcelone, nakon čega je kombi ušao u Las Ramblas ulicu na raskrižju s Placa de Catalunya te se od tamo vozio prema luci.

Prema prvim izvještajima, što ih prenosi Večernji list, zaletio se sredinom ulice, gdje se obično nalazi najviše ljudi, sve dok se nije zabio u kiosk, nakon čega se zaustavio. Nakon terorističkog napada, među brojnim građanima i turistima zavladala je panika, te su počeli trčati s mjesta nesreća u svojevrsnom stampedu tražeći zaklon u obližnjim kafićima i restoranima.

Kombi je, prema policijskim izvorima, unajmljen u gradu Santa Perpetua de la Mogoda. Riječ je o Fiatovom kombiju, a  Islamska država preuzela je odgovornost za napad. Taj teroristički napad došao je samo nekoliko dana nakon što je Španjolska obavještajna služba upozorila kako su sa ratišta iz Sirije i Iraka u tu zemlju vratilo petnaestak terorista za kojima je pokrenuta potraga.

Isto tako, CIA je prije dva mjeseca upozorila vlasti u Madridu kako bi Barcelona mogla biti poprište terorističkog napada, i to konkretno Las Ramblas. Analitičari i stručnjaci za terorizam nisu iznenađeni tim terorističkim činom u Barceloni s obzirom da je teroristička organizacija Islamske države nedavno direktno zaprijetila španjolskim turističkim odredištima, na kojima se ove turističke sezone očekuju milijuni turista.

Kao i CIA i britanska obavještajna služba uputila je posebno upozorenje za nadolazeću turističku sezonu, na raznim kanalima društvenih mreža pronađena su upozorenja o napadima i to usred izraženih strahova kako teroristička skupina regrutira prevoditelje kako bi unovačila ekstremiste u Španjolskoj.

Španjolska je u noći s četvrtka na petak, samo nekoliko sati nakon krvoprolića u Barceloni, bila poprište novog terorističkog udara čije su znatno veće posljedice, prema prvim informacijama, spriječene zahvaljujući učinkovitoj reakciji policije.

El Pais je objavio da je u Cambrilsu, obalnom gradu jugozapadno od Barcelone, oko 1 u noći pokrenuta policijska operacija većih razmjera.

– Ako ste sada u Cambrilsu, ne izlazite van, ostanite doma, na sigurnom. U tijeku je policijska operacija, objavila je policija na Twitteru.

Nedugo potom objavljeno je da se operacija dovodi u vezu s ‘mogućim terorističkim napadom’, a BBC je javio da su svjedoci iz Cambrilsa rekli kako su čuli pucnjavu.

Zatim je španjolski radio Cadena SER objavio prve konkretnije detalje.

– Nekoliko terorista pokušalo se kombijem zaletjeti u pješake u pješačkoj zoni u Cambrilsu, ali im se vozilo prevrnulo nakon čega je policija ubila četvoricu. Prema prvim informacijama, svi su nosili eksplozivne pojaseve. Jednog su terorista policajci ranili na promenadi, javio je radio.

Ranjeni je napadač kasnije podlegao ozljedama i umro u bolnici.

Prije prevrtanja kombija najmanje šestero slučajnih prolaznika je pregaženo i pritom ozlijeđeno, dvoje je u teškom stanju. Tijekom operacije ozlijeđen je i jedan policajac, a situacija je u međuvremenu stavljena pod kontrolu, prenosi Jutarnji list.

RSS