SIGURNOST HRANE: EU usvojila nova, stroža pravila za inspekciju hrane od farme do stola

EU usvojila nova, stroža pravila za inspekciju hrane od farme do stola
Health and Raw food/Youtube.com

Planovi o pooštravanju službenih inspekcija hrane od farme do stola usvojeni su u Europskom parlamentu u srijedu. Novim pravilima, već neformalno dogovorenim između EP-a i Vijeća, želi se poboljšati praćenje proizvodnje hrane i borba protiv prijevara te vratiti povjerenje potrošača u prehrambeni lanac.

Novi propisi su dobra vijest za hrvatske građane jer će ubuduće učinkovitije sprječavati situacije kakvima smo svjedočili krajem prošle godine. Inspekcije trebaju biti učinkovitije, kazne strože, a kontrola uvoza hrane temeljitija. Nadam se da će naše inspekcijske službe i ministarstva u najkraćem mogućem roku biti spremni provoditi nove mjere zaštite sigurnosti hrane, naglasila je Biljana Borzan (S&D, HR).

Nedavni skandali sa zaraženom piletinom i jajima pokazuju ozbiljne slabosti postojećeg zakonodavstva. Paradoks je da domaće proizvode temeljito testiramo, dok se kod proizvoda uvezenih iz EU oslanjamo na jedinstveni zdravstveni certifikat, često bez pokrića. Na jedinstvenom tržištu je nedopustiva prodaja zdravstveno neispravnih proizvoda. Troškovi kontrole ne smiju biti opravdanje za ugrožavanje zdravlja i života potrošača, rekao je Tonino Picula (S&D, HR).

To je odličan program na kojem smo zadnjih nekoliko godina intenzivno radili. I ovom prigodom naglašavam važnost opskrbe škola lokalnim prehrambenim proizvodima. Tako će mladi ljudi i kroz prehranu u školi prepoznati obilježja područja na kojem žive i tradicionalne prehrambene proizvode svoje regije”, izjavio je Ivan Jakovčić (ALDE, HR).

Ovim dogovorom osigurava se efikasniji sustav kontrole lanca (hrane, hrane za životinje, poljoprivrednih gospodarstava, uporabe pesticida, dobrobiti životinja, organske proizvodnje, zaštićenih oznaka podrijetla), nenajavljene inspekcije u svim sektorim, brža reakcija i kontrola u slučaju kriza, strože kazne za prevarante, uvjeti uvoza za životinje i proizvode koji se uvoze iz trećih zemalja, kontrola Europske komisije u državama članicama i u trećim zemljama.