SIGURNIJE KORIŠTENJE DRONOVA: EU objavila nova pravila za uporabu bespilotnih letjelica

Dronovi će nadzirati državnu granicu
prtsc Youtube

Europska unija objavila je zajednička pravila za sigurno korištenje bespilotnih letjelica, što je jedan od važnih ciljeva Komisijine Strategije zrakoplovstva za Europu.

U tehničkom mišljenju Europske agencije za sigurnost zračnog prometa (EASA) nastojalo se maksimalno pojednostavniti pravila, pri čemu je snažan naglasak stavljen na rizičnost konkretne operacije. Potpuno je različito upravljati istom letjelicom iznad centra grada i iznad otvorenog mora. Takav pristup utemeljen na riziku najprikladniji je za hvatanje u koštac sa sigurnosnim izazovima koje predstavljaju bespilotne letjelice bez stvaranja birokratskih prepreka i gušenja inovacija, smatraju u Europskoj komisiji.

Zajedničkim europskim pravilima ujedno će se, očekuje Komisija, učvrstiti unutarnje tržište bespilotnih letjelica i s njima povezanih usluga te tako pridonijeti vodećoj ulozi EU na svjetskoj razini u tom dinamičnom sektoru. Pravila su objavljena svega dva mjeseca nakon što su Europski parlament i države članice nadležnost za zakonodavstvo vezano uz bespilotne letjelice odlučili povjeriti EU-u.

Povjerenica za promet Violeta Bulc takođe smatra kako čist i siguran ekosustav bespilotnih letjelica u Europi postaje stvarnost budući da je sve bliže i početak primjene pravila. 

” Nastavljamo rad i na sustavu upravljanja zračnim prometom bespilotnih letjelica (‘USpace’) kako bismo razvili suvremen sustav koji će zajamčiti sigurno korištenje bespilotnih letjelica na našem nebu”, najavljuje povjerenica Bulc. 

 Iz Komisije objašnjavaju da se spovezivanjem zakonodavstva o proizvodima i zrakoplovstvu otvaraju novi obzori, a EU time jamči najviše sigurnosne standarde i podržava konkurentnost  vlastite zrakoplovne industrije. Još ove godine očekuju se konkretni regulatorni prijedlozi kojima će se pridonijeti ostvarenju cilja operativnog uvođenja usluga vezanih uz bespilotne letjelice u sustavu „U-Space“ do kraja 2019. godine.

Ana RAIĆ-KNEŽEVIĆ