Sektor putovanja i turizma u vrhu je interesa cyber kriminalaca i neetičkih hakera

Krunoslav Čolak, Podatkovni centar Križ, konferencija "Sigurnost i Turizam", Novalja, 11.-12.05.2022.

U Gradu Novalji od 11.- 12. svibnja 2022. u hotelu OLEA je održana  konferencija „Sigurnost i Turizam“, u organizaciji Hrvatske udruge menadžera sigurnosti i Poslovnog učilišta integralna sigurnost i razvoj iz Zagreba.  Među brojnim uglednim predavačima i ekspertima sigurnosti, Krunoslav Čolak iz Podatkovnog centra Križ, održao je o kibernetičkoj otpornosti z aglobalni sektor putovanja i turizma.

Sektor putovanja i turizma u 2019. godini zapošljavao je 334 milijuna djelatnika, sudjelovao s 10,4% globalnog BDP-a i povezuje ljude diljem svijeta. Digitalizacija je omogućila sektoru da unaprijedi svoju ponudu korisnicima, a s druge strane da ubrza procese i olakša posao zaposlenicima.

Za sektor putovanja i turizma koji ne poznaje granice i dostupan je u svim dijelovima svijeta, digitalizacija je postala snažan pokretač poslovanja. Od davne 1996. godine kada je osnovana stranica Bookings.nl (današnji Booking.com) pa sve do danas, sektor sve više inkorporira digitalne tehnologije u svoje poslovne procese te radi potrebna ulaganja kako bi podržao rast i postao ključan faktor svjetskog gospodarstva, istaknuo je Čolak.

Tehnologija je uključena u gotovo svaki segment putovanja i turizma, od inspiriranja putnika, rezervacije i plaćanja smještaja ili putovanja pa do upravljanja hotelima, zrakoplovima i kruzerima.

U sve digitalnijem svijetu važnost digitalnih inovacija je neosporna ali ne smije se zaboraviti ništa manje bitna kibernetička sigurnost. Svi ti digitalizirani procesi sadrže značajne količine informacija o ljudima, tvrtkama pa čak i vladama. Samo preko jedne platforme već spomenute Booking.com u 2019. godini registrirano je 3 milijarde putnika, tj. osobnih podataka, koji su se u današnjem digitalnom i povezanom svijetu prenosile između različitih sustava koji su sudjelovali u organizaciji putovanja. Velika inkorporiranost digitalizacije + količina osobnih podataka + financijski resursi  postavili su sektor turizma i putovanja u vrh interesa cyber kriminalaca i neetičkih hakera, rekao je Čolak.

Sektor turizma i putovanja ugrožen je mnogim oblicima cyber napada od kojih se tri posebno ističu i zahtijevaju povećanu svijest svih turističkih tvrtki i njihovih zaposlenika:

  1. Krađa identiteta – phishing e-mail, lažni e-mail koji izgleda kao vijest, promocija ili stranica matične tvrtke, a ima namjeru krađe povjerljivih podataka, kredencijala ili novca
  2. DDos (Distributed Denial of Service) napadi – napad velikom količinom internet prometa prema nekom javno dostupnom servisu, kojom hakeri ruše servis i čine ga nedostupnim te na taj način iznuđuju novce od pružatelja usluga
  3. Ransomware – zlonamjerni softver pomoću kojeg cyber kriminalci dobiju pristup podatcima te ih mogu zaključati ili obrisati kako bi tražili otkupninu za povratak podataka ili ga koristiti samo za špijunažu

KAKO SE ZAŠTITITI OD KIBERNETIČKIH NAPADA?

Na tržištu postoje mnoga sigurnosna informatička rješenja koja mogu zaštiti naše sustave, ali ni jedno rješenje, koliko god sofisticirano bilo, neće nam pomoći ako svi naši djelatnici ne budu svjesni opasnosti cyber kriminala i ako edukacijom ne potaknemo njihovu svjesnost tj ne stvorimo kulturu sigurnosti.  Identično je i sa tehničkom zaštitom kuće, možemo kupiti i instalirati najbolja protuprovalna vrata, najbolji video nadzor ili alarmni sustav, ali ako ukućani ostavljaju otvorena vrata i prozore ili ne uključe alarm i video nadzor, sve nam to ništa ne vrijedi, zaključioje Čolak.

Ovo nam pokazuje IBM-ova studija o cyber kršenjima koja su se dogodila među tisućama njihovih klijenata u više od 130 zemalja. Ova studija bila je najopsežniji pregled uzroka kibernetičkih kršenja koja su izvršena u tom trenutku. Slične studije provedene od tada su samo potvrdile njezine rezultate, a rezultat je: ljudska pogreška glavni je uzrok 95% svih cyber napada.

 

DBO/ Foto: Svijetsigurnosti.com