SAVJETOVANJE U OPATIJI: KRITIČNE INFRASTRUKTURE – SIGURNOST VODE I JAVNE VODOOPSKRBE

„Može se očekivati da će 2020. biti godina u kojoj će dominirati vođenje hibridnih i posredničkih (proxy) sukoba  i ratova, u kojoj će se hibridne prijetnje koristiti kao moćan instrument nadmetanja vlastite volje  napadnutima te da će kritična infrastruktura, posebno informacijsko-komunikacijska, vodno-prehrambena i energetska, biti prve na udaru brojnih sigurnosnih izazova“, ističe Dr.sc. Gordan Akrap, Ravnatelj Instituta za istraživanje hibridnih sukoba iz Zagreba, jedan od predavača na prvom savjetovanju o kritičnoj infrastrukturi – sigurnosti vode i javne vodoopskrbe, u Opatiji, 24.– 25. lipanj 2020. u Amadria Park Hotelu 4 Opatijska Cvijeta.

Vodoopskrbni sustavi u cijelom svijetu se smatraju kritičnim infrastrukturama koji nužno zahtijevaju povećanu razinu zaštite. Upravo su sustavi distribucije pitke vode izrazito ranjivi naspram današnjih suvremenih prijetnji i izazova poput cyber napada, namjernih onečišćenja, klasičnog terorizma i dr., rekao je Alen Ostojić, CSO,CMKS,CMS, predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti.

U ozračju razgovora o ranjivosti vodne kritične infrastrukture naspram današnjih suvremenih prijetnji i izazova poput cyber napada, namjernih onečišćenja, terorističkih napada i dr., brojni ugledni predavači dati će osvrt i na aktualnu situaciju vezanu uz COVID-19.

Upravo o kvaliteti  vode za ljudsku potrošnju u Gradu Zagrebu tijekom epidemije COVID-19, prezentaciju će održati  Dr.sc. Sonja Tolić, dipl.ing.kemije, Voditeljica Odjela za zdravstvenu ispravnost i kvalitetu vode u NZJZ Dr. Andrija Štampar, Zagreb.

O aktualnostima zaštite kritičnih infrastruktura s naglaskom na javnu vodoopskrbu, prezentaciju će imati predstavnik Ministarstva unutarnjih poslova RH, Ravnateljstva civilne zaštite.

Uspostava planova sigurnosti vode (WSP), naziv je predavanja mr. sc. Saše Šušnića, iz Šušnić savjetovanja d.o.o., Rijeka. Predavanje ce obuhvatiti procjenu sustava, operativni monitoring, upravljanje i komunikacija, povratne informacije i poboljšanje, primjenu HRN EN 15975-2:2013 (Upravljanje rizikom) i HRN EN 15975-1:2011 (Upravljanje krizom) u uspostavi WSP i usporedbu WSP sa zahtjevima sustava upravljanja (HACCP,ISO 22000).

O akcijskom planu za upravljanje incidentima prema normi ISO 22320:2018. na infrastrukturi javne vodoopskrbe, govorit će Dr.sc. Darko Palačić, ravnatelj CPD akreditacijskog centra Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, ujedno i predsjednik Odbora za standardizaciju sigurnosti Hrvatske udruge menadžera sigurnosti.

Imamo li kljuc sigurnosti naspram hibridnih prijetnji sektoru javne vodoopskrbe, naziv je predavanja Dr.sc. Gordana Akrapa, Ravnatelj Instituta za istraživanje hibridnih sukoba iz Zagreba.

O primjeni odredi Zakona o kibernetičkoj sigurnosti operatera kljucnih usluga i davatelja digitalnih usluga u praksi, govorit će Alen Delić, DIVERTO Zagreb, potpredsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, ujedno predsjednik Odbora za informacijsku i kibernetičku sigurnost Hrvatske udruge menadžera sigurnosti.

U četvrtak, 25. lipnja na rasporedu su predavanja:

Panel 1: Fizička i Cyber (ne)sigurnost javne vodoopskrbe:

Sudjeluju: Alen Delić, DIVERTO, Zagreb, potpredsjednik HUMS-a i predsjednik

Odbora za informacijsku i kibernetičku sigurnost HUMS-a, Dr.sc. Gordan Akrap, Ravnatelj Instituta za istraživanje hibridnih sukoba, Zagreb

Moderator: Dr.sc. Branko Mihaljevic, Predsjednik Upravnog vijeća Poslovnog učilišta integralna sigurnost i razvoj, Zagreb.

O Nadzorno operativni centaru kao srcu sigurnosti vodoopskrbe, govoriti će Bruno Gregl, dipl.ing.elek., i Stipica Baljkas, dipl.ing.elek., Prospectus, Zagreb, dok će Dejan Šobić, ABLOY predstaviti pametne brave kao ključeve sigurnosti vodne infrastrukture.

Cijena po polazniku iznosi 1.400,00 kn

Cijena uključuje:

Sudjelovanje na svim prezentacijama i događanjima savjetovanja.

Svaki sudionik savjetovanja dobiva poklon paket organizatora u kojem se između ostalog nalazi: Knjiga autora Branko Mihaljević-Ivan Nađ: Osnove korporativne sigurnosti, HUMS, Zagreb, 2018.; Knjiga autora Branko Mihaljević-Alen Ostojić: Koncepti kriznog upravljanja i kriticne infrastrukture, HUMS, Zagreb, 2019.; CSO – Časopis za menadžment sigurnosti, broj 5-2019.

PRIJAVE I KONTAKT:

Poslovno učilište integralna sigurnost i razvoj, Zagreb

e-mail: isr@isr.hr /mob: 091 44 55 157

 

DBO/ Foto: Unsplash