Samovozeći autobusi još do kraja lipnja na ulicama Beča

Samovozeći autobusi još do kraja lipnja na ulicama Beča
eurocommpr.at

Sredinom 2019. godine u glavnom su gradu Austrije u promet pušteni prvi autobusi bez vozača, a uskoro završava testna faza projekta koja je trajala više od dvije godine, čiji će rezultati javnosti biti predstavljeni krajem lipnja.

Dva samovozeća autobusa na električni pogon dio su projekta „auto.Bus – Seestadt” čiji je cilj povećati učinkovitost i sigurnost autonomnih vozila kako bi se u konačnici u novoizgrađenoj bečkoj četvrti Seestadt Aspern mogla uvesti autobusna linija koja može funkcionirati u stvarnim uvjetima – sa stalnim autobusnim stanicama, voznim redom i pravim putnicima.

Bečki su autonomni autobusi najprije dvije godine testirani bez putnika, a početkom lipnja 2019. i prvi su se putnici imali prilike provozati novim autobusima.

Autobusi prometuju bečkom četvrti Seestadt Aspern još samo do 23. lipnja kada će nakon više od dvije godine završiti testna faza projekta.

Vožnja autonomnim autobusima potpuno je besplatna.

Autobus se u automatskom načinu rada može kretati brzinom od 20 km/h, a njegovo maksimalno vrijeme rada iznosi devet sati.

Zbog sigurnosnih se razloga putnici smiju voziti samo u sjedećem položaju.

Svaki autobus ima po jedanaest sjedećih mjesta – deset mjesta rezervirano je za putnike, a jedno za specijalno obučenog operatera koji mora biti prisutan tijekom vožnje.

Klasični red vožnje nije zadan, a putnici se putem QR koda ili internetske stranice bečkog poduzeća za javni prijevoz mogu informirati o aktualnom kretanju autobusa.

Više pročitajte ovdje.

PO/Foto: eurocommpr.at