PREDSTAVLJENA ‘TRČEĆA ZEBRA’: Može li pomoći smanjenju broja nesreća?

  795
  Svijetsigurnosti.com

  Manji broj poginulih na cestama Primorsko-goranske županije u prvih šest mjeseci 2018. godine i prezentacija koncepta “Trčeća zebra” bili su najzanimljivije točke treće sjednice Županijskog savjeta za sigurnost prometa na cestama Primorsko-goranske županije. javlja HRT. Prema izvješćubroj poginulih u ovoj godini manji je nego lani, no broj nesreća se povećao za čak 11 posto. 

  Nesreća što su i skrivili vozači u alkoholiziranom stanju u posljednjih pet godina (2013. – 2017.) najviše je bilo u prošloj godini, za koju je na sjednici Savjeta rečeno da je bila crna, i s najviše poginulih. 

  Dalibor Jovanović prezentirao je svoj koncept nazvan “Trčeća zebra” –  sustav ranog upozoravanja na pješake. Riječ je o projektukoji prelazak “zebre” želi učiniti na neki način interaktivnim, u smislu da vozač pravovremeno dobije informaciju da netko želi prijeći ili upravo prelazi “zebru” i prije nego li ga uopće vidi.

  Taj efekt postigao bi se upotrebom posebne svjetlosne signalizacije, koja bi nakon registracije pješaka pred sam prelazak (aktiviranjem npr. pritiskom ruke ili noge, ili pomoću senzora) započela sa sekvencijalnim uređenim slijedom svjetlosnih signala koji bi tako “putujući” po zebri (npr. kao ljestvice na klaviru), brže od hoda pješaka nagovijestila nailazećem vozaču da netko upravo prelazi pješački prijelaz.

  RSS