KRSTIČEVIĆ: ‘Hrvatska je danas sigurna država i to prepoznaju milijuni građana EU i drugih zemalja’

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Krstičević održao je polaznicima Ratne škole "Ban Josip Jelačić" predavanje na temu Sustav domovinske sigurnosti | Foto: MORH/ M. Čobanović

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u ponedjeljak, 25. studenog 2019. godine, na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” održao je polaznicima Ratne škole “Ban Josip Jelačić” predavanje na temu “Sustav domovinske sigurnosti Republike Hrvatske”.

Predavanju su, uz polaznike 22. naraštaja Ratne škole, nazočili zamjenik načelnika GS OSRH general-pukovnik Drago Matanović, zapovjednik HVU-a general-bojnik Mate Pađen, prorektorica Sveučilišta u Zagrebu Ivana Čuković-Bagić, glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković, savjetnici i pomoćnici ministra i drugi visoki uzvanici.

Uspostavom sustava domovinske sigurnosti povećana učinkovitost, kvalitetna organizacija, predviđanje i pravodobna reakcija

“Cilj ovog današnjeg predavanja je pobliže vas upoznati sa samim nastankom sustava domovinske sigurnosti, rezultatima prve dvije godine postojanja i, najvažnije od svega, perspektivom razvoja sustava”, rekao je uvodno ministar Krstičević i naglasio kako je uspostavom sustava domovinske sigurnosti povećana brzina reakcije, učinkovitost, kvalitetna organizacija, predviđanje i pravodobna reakcija.

“Prvi korak u izgradnji sustava bilo je donošenje strateških dokumenata, nove Strategije nacionalne sigurnosti i Zakona o sustavu domovinske sigurnosti 2017. godine. Strategija je nakon punih 15 godina jasno definirala nacionalne interese Republike Hrvatske i strateške ciljeve. Potom je ustrojena Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti, međuresorno tijelo nadležno za usklađivanje i koordiniranje rada sustava domovinske sigurnosti s jasnim ciljevima i zadaćama”, podsjetio je ministar.

“Uspostavljeni sustav domovinske sigurnosti omogućio je optimalno djelovanje državnih institucija i lokalne i regionalne samouprave. Taj sustav nastavljamo graditi iz dana u dan, a sinergija koja povezuje sve sastavnice sustava na očigled daje rezultate. Policija, Hrvatska vojska, civilna zaštita, vatrogasci, sigurnosno obavještajni sustav, lokalna zajednica, udruge, građani – svatko daje svoj doprinos!”, istaknuo je ministar te dodao: “Premda smo, kao i sve druge države, izložene različitim prijetnjama i ugrozama, Republika Hrvatska je danas sigurna država i to prepoznaju milijuni građana EU i drugih zemalja koji kao turisti i na druge načine posjećuju Hrvatsku.”

U kontekstu djelovanja Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti, ministar Krstičević govorio je o provedenim sjednicama i vježbama iz područja kibernetičke sigurnosti i područja borbe protiv požara, dok je u kontekstu dograđivanja sustava i predstojećim planovima ministar rekao: “U mandatu ove Vlade predviđena je izrada Priručnika za upravljanje u kriznim i izvanrednim stanjima, a doprinos sustavu bit će i pokretanje Studija domovinske sigurnosti koje će izgrađivati buduće lidere u ovom zahtjevnom funkcionalnom području”, rekao je ministar Krstičević.

“Izuzetno važno je dograđivati operativni okvir. Po uzoru na sektorsko Zapovjedno operativno središte potrebno nam je nacionalno situacijsko/krizno središte kao analitičko-informacijsko-komunikacijsko tijelo koje pomaže Koordinaciji i kriznim stožerima koji se ustrojavaju na državnoj razini za različite vrste kriza. Potreba ustrojavanja i djelovanja ovakvog središta prepoznata je u prijedlogu Strategije nacionalnog razvoja 2030. godina. Naravno da nam je želja izgraditi središte puno prije toga roka”, zaključio je ministar obrane.

Glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković u svom obraćanju polaznicima je istaknuo kako je donošenjem Strategije nacionalne sigurnosti i Zakona o sustavu domovinske sigurnosti međuresorna komunikacija puno lakša i bolja, a razmjena informacija i donošenje odluka učinkovitije.

Prorektorica Sveučilišta u Zagrebu Ivana Čuković-Bagić obrativši se nazočnima po završetku predavanja poručila je “da će Sveučilište u Zagrebu svakako podržati sve ciljeve koje želite ostvariti u smislu svladavanja određenih specifičnih znanja”.

Po završetku ministrova predavanja polaznici su postavljali pitanja, a polaznik Škole brigadir Zoran Lipošćak u ime 22. naraštaja ministru je uručio zahvalnicu.

RSS/ Foto: MORH/ M. Čobanović