Plenković i Krstičević na “Black Sea Defense and Aerospace 2018” u Rumunjskoj

MORH

Odlaskom na  Međunarodni sajam obrane, aeronautike i sigurnosti “Black Sea Defense and Aerospace 2018” (BSDA) predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević u petak, 18. svibnja 2018. završili su dvodnevni službeni posjet Rumunjskoj.

Na sajmu koji se svake dvije godine održava u Bukureštu u organizaciji američke tvrtke TNT Productions LLC i uz potporu rumunjske Vlade, Obavještajne službe Rumunjske te Veleposlanstva S.A.D. u Rumunjskoj, izlagalo je ukupno devet hrvatskih tvrtki: Agencija Alan, Čateks, Galeb, Galko, HS Produkt, Kap-Ko, Odjeća, KROKO i Šestan-Busch.

Premijer Plenković u Bukureštu je istaknuo kako je unaprjeđenje trgovinske razmjene dviju država prešlo 310 milijuna eura, a uvjeren je da će potpisana Izjava između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Rumunjske o namjeri unaprjeđenja bilateralne sigurnosne i obrambene suradnje, uvelike doprinijeti unaprjeđenju suradnje i na području obrambene politike i industrije.

Ministar Krstičević naglasio je kako je rumunjsko tržište višestruko značajno hrvatskim proizvođačima naoružanja i vojne opreme te objasnio kako se upravo sklapanjem bilateralnih sigurnosnih i obrambenih suradnji, promovira hrvatsko gospodarstvo i hrvatska obrambena industrija.

“Drago mi je što sam s premijerom Plenkovićem imao prilike posjetiti hrvatske proizvođače vojne opreme i naoružanja na prestižnom rumunjskom sajmu što je još jedan dokaz kvalitete hrvatskih proizvoda. Ne zaboravimo kako je hrvatski vojnik u potpunosti opremljen opremom i naoružanjem domaće proizvodnje”, rekao je ministar Krstičević.

Krstičević je naglasio kako u Rumunjskoj vidi važnog strateškog partnera i kako pripadnost jednom kolektivu, odnosno činjenica da su obje države članice Europske unije i NATO-a, na prvo mjesto stavlja „sigurnost građana i stabilnost ovih prostora.

Plenković i Krstičević još jednom su ponovili kako će Vlada RH i Ministarstvo obrane poduprijeti spoj onih koji nastoje osmisliti nove proizvode i one koji te proizvode i promoviraju što u konačnici dovodi do jačanja hrvatskog gospodarstva i hrvatskog izvoza.

Uz devet hrvatskih izlagača sudjelovali su i predstavnici iz 23 države: Belgije, Kanade, Kine, Češke, Danske, Finske, Francuske, Njemačke, Irske, Izrael, Italija, Japan, Nizozemska, Poljska, Rumunjska, Španjolska, Švedska, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države.

BSDA je međunarodna izložba i konferencija posvećena obrani, aeronautici, domovinskoj sigurnosti, kibernetičkoj sigurnosti te ostalim komponentama sigurnosti i zaštite. Riječ o sestrinskoj izložbi hrvatske inačice aktivnosti istog tipa, Adriatic Sea Defense & Aerospace – ASDA koja se održava u Splitu, također u organizaciji američke tvrtke TNT Productions LLC i uz potporu Vlade RH. Zbog navedene činjenice predstavnici MORH-a sudjeluju i svake godine na BSDA.

RSS