PARIZ NA METI TURISTA I TERORISTA

TijardovićFrancuska
Svijetsigurnosti.com

Drugi dan, prve međunarodne konferencije “Sigurnost povijesnih gradova”, koja se održava u Splitu, u organizaciji Hrvatske udruge povijesnih gradova i Regionalnog kluba IPA Splitsko-dlmatinska, donio je niz zanimljivih predavanja među kojima ističemo predavanje Stephane Tijardovića, regionalnog Atašea za unutarnju sigurnost pri Francuskom veleposlanstvu u Republici Hrvatskoj. On je govorio o iskustvu Pariza prije i nakon terorističkog napada.

Pariz broji oko 2,3 milijuna stanovnika. U 2016. godini posjetilo ga je 47 milijuna turista. U tako velikom gradu nije nimalo lako osigurati sigurnost, rekao je Tijardović.

Pariz ima dugu povijest terorističkih napada koju je započeo međunarodni terorist Carlos sedamdesetih godina prošlog stoljeća.  Nakon 11. rujna 2001. godine francuska policija shvatila je da će Pariz biti sljedeća meta terorista, pa je sačinjen kodni plan ATENTAT. Riječ je o planu upravljanja terorističkim napadima uz jasan i detaljan  protokol postupanja svih policijskih i intervencijskih snaga.  Tijardović je istaknuo da se odgovor vlasti na terorističke priejtnje vidi u konstantnom povećanju broja policijskih službenika. Na godišnjoj razini, taj se broj povećava za 1000 djelatnika. Ali, ne regrutiraju se samo policajci već i informatičari, psiholozi, inženjeri i dr. Nadalje, stvoreni su zajednički timovi intersektorskih područja sa časnikom za vezu koji ujedno koordinira sa svim članovima. Usvojeni su novi alati i operacijska sredstva te snažno izgrađen nacionalni zakonodavni okvir, rekao je Tijardović.

On je naveo 6 alata izuzetno važnih u borbi protiv terorizma. Prvi je  je SINUS app, koja predstavlja standardizirani informacijski sustav uz sustav identifikacije žrtve. Riječ je o narukvici koja se stavlja na ruku žrtve, a sadrži bar kod kao jedinstveni identifikator. Ovoj bazi podataka pristup imaju sve službe. Sustav je povezan s javnim informacijskim centrom koji obiteljima žrtava daje podatke. Drugi alat je Daybook attack app. Radi se o aplikaciji o dnevnom napadu. Također, postoje slobodni javni brojevi na koje građani mogu nazvati i dati informacije o napadu. Ako se ocjeni da je informacija korisna ona se prosljeđuje posebnom istražnom odjelu policije. Zatim, tu je Real time shared app, koja služi isključivo za voditelja istražnog tima i članove tima istražitelja. Pod sustavom Operational tools nadzire se 1500 policijskih operativnih kamera, koje 0-24 sata snimaju Grad Pariz. Osim tih kamera policiji je na raspolaganju 38.500 kamera na javnim površinama i javnom prijevozu kao i mreža privatnih kamera. Tijardović kamere smatra korisnim sustavom nadzora i pomoći. Jedan od alata predstavlja CONSTOX. Riječ je o policijskim službenicima obučenim za prljavo oružje i napade. Policija se konstantno priprema za  suočavanje sa kemijskim napadima. Oprema je vrhunska i odnosi se na mogući nuklearni, bakteriološki i kemijski napad. Posljednji alat je VIGIPIRATE, odnosno plan preuzimanja zajednice od strane oružanih snaga. Tu postoje tri razine. Francuska se danas nalazi u stanju druge razine, dok treća razina uključuje aktivnosti koje u cijelosti provodi vojska.

Tijardović je istaknuo da je u suprotstavljanju terorizmu izuzetno važan zakonodavni okvir. On je navedo donošenje Zakona protiv terorizma (2014.), Zakona o prevenciji terorističkih napada u javnom prijevozu (2016.) te Zakona o sprječavanju financiranja organiziranog kriminala i terorizma (2016.).

Na kraju, u izuzetno otvorenoj i jasnoj prezentaciji, Tijardović je naveo postojanje tri slobodne telefonske linije STOP TERORIZMU, na koji građani pod stopostotnom anonimnošću, mogu prijaviti povjerljive informacije od velikog sigurnosnog značaja, poput onih kada netko iz obitelji ima namjeru počiniti neki teroristički akt ili otići u vojsku ISIL-a.

DBO