Pali serijski lopovi: Vrebali su domove imućnih vlasnika pod Sljemenom

serijski lopovi:

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad četvoricom muškaraca, 19-godišnjakom, 32-godišnjakom, 34-godišnjakom i 36-godišnjakom koje se povezuje sa serijom teških krađa, ali i sumanuti bijeg pred policijskom potjerom.

Provodeći kriminalističko istraživanje policija je utvrdila da su počinitelji gotovo svakodnevno, u večernjim satima nakon što se spusti noć, obilazili ulice u podsljemenskoj zoni. Meta su im bili domovi imućnijih vlasnika u trenutku kada u njima ne bi bilo nikoga. Tada bi prilazili objektu sa stražnje strane te pomoću ljestvi, koje bi donijeli sa sobom, penjali se na terase objekta, a zatim obijali vrata ili prozore kroz koje su ulazili. Po ulasku, ispremetali bi stvari, pretražili ladice, ormare, sefove i otuđivali veće količine novca, zlatnog nakita, satova pa čak i skupocjene parfeme.

Ciljanim postupanjem policije utvrđeno je kako su osumnjičeni zajedno počinili kazneno djelo teške krađe provaljivanjem na području I. policijske postaje Zagreb kojom prilikom su otuđili novac i zlatni nakit. Upravo zbog toga, policijski službenici pristupili su uhićenju navedenih osoba kako bi proveli kriminalističko istraživanje.

Realizacija je započela u Maksimirskoj ulici kod raskrižja s Mandlovom ulicom u trenutku kada su bili zaustavljeni između više kolona vozila zbog upaljenog crvenog svjetla i u trenutku kada se procijenilo da je situacija povoljna. Prilikom prilaska vozilu osumnjičenih osoba policijskih službenika Jedinice za specijalnu i interventnu policiju i policijskih službenika Službe općeg kriminaliteta, shvatili su situaciju te je vozač vozila naglim ubrzanjem vozila unatrag i naprijed pokušao ipak pobjeći i izbjeći kazneni progon, pri tome oštetivši sedam vozila koja su se nalazila oko njega i ozlijedivši dvojicu policijska službenika.

Policijski službenici su zbog sprječavanja bijega i zaštite imovine i života okolnih građana, upotrijebili sredstva prisile – tjelesnu snagu kojom prilikom su razbili prozore na zaključanim vratima vozila i pod nadzor stavili osumnjičene osobe koje su zatim vezali sredstvima za vezivanje, uhitili i doveli u službene prostorije policije.

U daljnjem kriminalističkom istraživanju kod osumnjičenih osoba je pronađen zlatni nakit koji su netom prije otuđili u kaznenom djelu, sredstva maskiranja i druge predmete koji su od značaja za kazneni postupak. Također je provedeno više pretraga domova kojima se koriste osumnjičene osobe kao i osobni automobili.

Također, daljnjim provjerama je utvrđeno kako je za osumnjičenim 36-godišnjakom raspisana međunarodna potraga od strane policije Kraljevine Belgije radi izdržavanja kazne zatvora od 8 godina te zbog činjenja kaznenih djela u sklopu zločinačkog udruženja kaznenih djela teških krađa na području Kraljevine Belgije, što dodatno govori o visokom stupnju organiziranosti i kriminalnom ponašanju osumnjičenih osoba.

Sveukupna šteta pričinjena ovim kaznenim djelima iznosi minimalno 80.000 eura.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju osumnjičeni su u zakonskom roku predani pritvorskom nadzorniku, a posebno izvješće je podnijeto Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu u Zagrebu, priopćeno je iz PU zagrebačke.

RSS