OTVOREN JE CENTAR ZA INTEGRACIJU IZBJEGLICA: ‘Sol’ se nalazi u Maksimirskoj 286 i svi mogu pomoći novim sugrađanima

  975

  Isusovačka služba za izbjeglice koja već 25 godina brine za izbjeglice pokrenula je Centar za integraciju izbjeglica “Sol” koji će osnažiti izbjeglice u njihovoj integraciji. Ovdje će izbjeglice učiti hrvatski jezik, dobiti podršku u traženju posla i susresti lokalnu zajednicu.

  Centar, koji se nalazi u Maksimirskoj 286 pokrenut je danas s ciljem pružanja potpore obiteljima koje su u Hrvatskoj dobile status izbjeglica  u njihovom integracijskom procesu. Također, ovaj Centar je otvoren i poziva sve građane RH koje žele upoznati druge kulture, volontirati i iskazati dobrodošlicu svojim novim sugrađanima, poručuju iz Isusovačke službe za izbjeglice.

  U svrhu prikupljanja dodatnih financijskih sredstava za funkcioniranje Centra za integraciju izbjeglica Isusovačka služba za izbjegice pokreće i crowdfunding kampanju pod nazivom “Jučer stranci, danas susjedi”

  https://www.indiegogo.com/projects/jucer-stranci-danas-susjedi-community-kids

  Ravnatelj Tvrtko Barun u uvodnoj je riječ kratko predstavio aktivnosti koje će se provoditi u samom Centru naglasivši pritom kako je učenje hrvatskog jezika prvi korak i ključ uspješne integracije.

  “U našem Centru već intenzivno provodimo edukaciju hrvatskog jezika koju vodi profesorica hrvatskog jezika. Izbjeglice su prepoznale kvalitetu edukacije te redovito dolaze. Također, u Centar smo doveli nekoliko poslodavaca koji su otvoreni i žele zaposliti osobe koje u RH imaju status izbjeglice. Dakle, naš Centar “Sol”  nudi organiziranu podršku izbjeglicama kako bismo ih pripremili na izazove koji ih očekuju te ih osnažili da se aktivno uključe u zajednicu”, rekao je Barun.

  Otvorenju Centra “Sol”  prisustvovali su izaslanica predsjednice RH i savjetnica za društvene djelatnosti i mlade Renata Margaretić Urlić, izaslanik predsjednika Vlade RH, državni tajnik MUP-a Žarko Katić, pučka pravobraniteljica Lora Vidović, ravnatelj Ureda za ljudska prava i mnogi drugi.

  RSS