Otvoren GLOBSEC 2023 Bratislava Forum

Dok se čelnici okupljaju u Bratislavi u Slovačkoj kako bi raspravljali o tome kako prevladati globalnu krhkost, slovačka predsjednica Zuzana Čaputová održala je poseban govor na otvaranju Foruma GLOBSEC 2023, rekavši da su solidarnost i jedinstvo poboljšali slovački položaj – među članicama EU-a i NATO-a. Također je obećala da će Slovačka osigurati da nijedan Ukrajinac ne ostane na okupiranim područjima (kao što je Yahidne), a oni koji su počinili zločine za to će odgovarati.

U svom je govoru također rekla da Slovačka treba provoditi postojeće zakone i biti spremna ojačati ih ako je potrebno kako bi se spriječilo širenje laži i propagande. Na globalnoj razini, Slovačka treba pritisnuti vlasnike društvenih medija da kontroliraju sadržaj i preuzmu veću odgovornost.

O GLOBEC-u 2023

  1. izdanje GLOBSEC-ovog godišnjeg Bratislavskog foruma održat će se od 29. do 31. svibnja, na kojem je svoje prisustvo potvrdio rekordan broj regionalnih i međunarodnih političara, kao i renomiranih lidera javnog mnijenja. Sastanak će okupiti 1200 čelnika iz više od 60 zemalja, uključujući 11 šefova država i vlada iz srednje i istočne Europe (CEE) i šire.

Program Foruma GLOBSEC 2023 poziva čelnike iz regije CEE i šire da se pozabave trenutnim potrebama u vezi s geopolitičkom suradnjom i sigurnosnim pitanjima, dok postavljaju temelje za održiviji i otporniji svijet. Također se usredotočuje na rad prema rješenjima uz jačanje javno-privatne suradnje u međusobno povezanim pitanjima energije, inovacija, infrastrukture i zdravlja. Cijeli dnevni red dostupan je ovdje .

GLOBSEC Bratislava Forum je eminentna međunarodna strateška konferencija na prvim crtama novopodijeljenog svijeta. U 18 godina postojanja Forum se profilirao kao najuglednija platforma u cijeloj CEE regiji. Ove godine organiziran je uz pomoć češke i austrijske vlade.

Za više informacija posjetite https://forum2023.globsec.org/  O GLOBSEC-u:

GLOBSEC je globalni think-tank sa sjedištem u Bratislavi posvećen jačanju sigurnosti, prosperiteta i održivosti u Europi i cijelom svijetu. To je neovisna, nestranačka, nevladina organizacija. Svojom prisutnošću u Bratislavi, Bruxellesu, Kijevu, Beču i Washingtonu, misija GLOBSEC-a je utjecati na budućnost stvaranjem novih ideja i rješenja za bolji i sigurniji svijet. Tom cilju pridonosi godišnji GLOBSEC Bratislava Forum, jedna od vodećih globalnih sigurnosnih konferencija. GLOBSEC također organizira godišnji GLOBSEC Tatra Summit, konferenciju koja pruža priliku stručnjacima za plodonosne političke rasprave o budućnosti Europe.

DBO/ Foto: GLOBSEC