Otkriveno tko ima najviše šanse da zamijeni Jensa Stoltenberga

nato.int

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg više neće sjediti u toj fotelji – deset godina mu je dovoljno. Tko će ga naslijediti? Favorit je nizozemski premijer Mark Rutte, a adut mu je “prijateljstvo” s Donaldom Trumpom.

Kada Jens Stoltenberg uskoro podnese ostavku, imat će gotovo desetljeće iza sebe kao glavni tajnik NATO-a. Četiri puta su ga zamolili da nastavi s tom ulogom, jednom čak i nakon što je već prihvatio posao šefa Središnje banke Norveške, piše Deutsche Welle (DW).

Nije ni čudo da gotovo stoičnog Stoltenberga nitko nije želio zamijeniti u vrijeme koje su, među ostalim, obilježili prekid odnosa s Rusijom i duboke napetosti s bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Stoltenberg je čak dobio nadimak “Trumpov šaptač” zbog svoje sposobnosti da ukroti grubog republikanca.

No on će vjerojatno odstupiti na summitu vojnog saveza povodom 75. godišnjice u srpnju u Washingtonu. Stoltenbergov mandat službeno istječe 1. listopada ove godine.

Bivša Stoltenbergova glasnogovornica Oana Lundescu založila se da se nasljednik izabere ranije, kako bi se izbjegle komplikacije. Istaknula je kako je “doista važno da se izbori održe dovoljno rano kako ne bi bili u koliziji s europskim izborima (u lipnju 2024.) ili s predizbornom kampanjom u SAD-u”.

Proces nije jednostavan. Pozicija glavnog tajnika NATO-a možda je jedna od najprestižnijih pozicija na svijetu, ali za nju ne postoji točan opis posla, popis kvalifikacija, niti procedura prijave.

Oni koji to mjesto žele neće biti pozvani na razgovor i ne trebaju biti previše sigurni da će ga dobiti.

Washington se smatra ključnim glasom u izboru novog glavnog tajnika, ali bilo koja od 31 članice NATO-a može staviti veto.

“S druge strane Atlantika događa se zaista mnogo zakulisne diplomacije”, rekla je Jen Lesser, potpredsjednica njemačkog Marshallovog fonda u Bruxellesu. “O svemu, od spajalica do nuklearne strategije, odlučuje se konsenzusom – tako to funkcionira s glavnim tajnikom.”

Više pročitajte OVDJE