OPERACIJA BAJUNET: Srušena su dva najveća ilegalna tržišta na Dark web-u. Imali su milijardu dolara prometa

Europol

Policija tvrdi da je srušila AlphaBay i Hansa-u, najveće mreže za ilegalnu trgovinu, dijelove tzv. Dark web-a. Potvrdio je to danas i Europol koji je koordinirao operaciju u kojoj su sudjelovali FBI, DEA i neizozemska policija.

Na ovaj način onemogućena je ilegalna trgovina kroz koju je prošlo više od 350 tisuća predmeta, mahom droge, oružja i računalnih virusa. Ovo je, kako je priopćio Europol, bila najsofisticiranija akcija u borbi protiv cyber kriminalaca.

Nakon višemjesečnih priprema sve je finalizirano danas kada je AlphaBay i Hansa ugašeni.

Direktor Europola Rob Wainwright pohvalio je odličnu suradnju FBI-a, DEA-e i europske policije.

“Zajedničkim radom imamo mogućnost identificrati kriminalnu aktivnost čak i na Dark Web-u, a uskoro očekujem i nove slične akcije”, rekao je Wainwright.

I Dimitris Avramopoulos, europski povjerenik za unutarnje poslove, migracije i državljanstvo tekođer je naglasio kako je Dark Web rastuća kriminalna prijetnja. “On ugrožava i naše društvo i našu ekonomiju, a suprotstavit im se možemo samo na globalnoj razini. Rušenjem dva najveća tržiša na Dark Web-u europski i američki istražitelji pokazali su nužnost međunarodne suradnje u toj borbi.

AlphaBay je najveće kriminalno tržište na Dark Web-u, koje je koristilo Tor mrežu za skrivanje identiteta svojih korisnika kao i lokacije njihovih servera. Prije nego što je ugašen AlphaBay je imao više od 200 tisuća korisnika i 40 tisuća osoba koje su preko njea prodavala svoje proizvode i usluge. Nudilo se više od 250 tisuća raznih kemikalija i droge preko te mreže, te još sto tisuća ukradenih ili krivotvorenih dokumenata, raznih uređaja, lažne robe, računalnih virusa i svega ostalog čime se mogu hakirati računala. Bilo je tu i oružja, kao i lažnih usluga. Od kada je ovo tržište otvoreno 2014. godine preko njega je, procjenjuje se, ostvaren promet težak milijardu dolara.

Transakcije su plaćane u Bitcoinima i ostaloj kriptovaluti.

Hansa je pak bila treće najveće tržište na Dark Web-u, na kojem se također nudila droga i ostala tražena roba. Ta tržišta nastala su kao dio rastuće kriminalne ekonomije, a očito im je cilj bilo otežati istražiteljima da im uđu u trag.

U raskrinkavanju ovih kriminalnih mreža Europol je surađivao i s Bitdefenderom, privatnom sigurnosnom kompanijom. U konačnici su prikupljene informacije proslijeđene nizozemskoj policiji koja je locirala Hansa-inu infrastrukturu u toj zemlji, da bi se ubrzo ušlo u trag i dvojici administratora koji su se nalazili u Njemačkoj. Dio opreme zaplijenjen im je i u Litvi.

Prije nego što je ovo crno internetsko tržište zatvoreno, istražitelji su prikupili brojne korisne informacije. Došli su i do adresa na koje je slana kupljena roba. U pitanju je oko deset tisuća adresa, koje su već proslijeđene Europolu.

U međuvremenu, FBI i DEA, u operaciji kodnog naziva Bayonet, identificirali su tvorca i administratora AlphaBaya, Kanađanina koji iznimno luksuznim životom živi na Tajlandu. I on je danas tamo uhićen, dok je kriptovaluta u vrijednosti milijuna dolara zamrznuta i zaplijenjena. Zatvoreni su i serveri u Kanadi i Nizozemskoj.

Ana RAIĆ-KNEŽEVIĆ