Neprobojni ‘dijamant’ za ruskog predsjednika: Tko je tko u Putinovom osiguranju u Beogradu

Najmanje 20 vozila srpske policije i njezinih specijalnih jedinica nalazit će se u neposrednoj pratnji “zvijeri”, blindiranog automobila predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina tijekom njegovog jednodnevnog posjeta Srbiji u četvrtak.

Kako javlja Face, više od mjesec dana sve sigurnosne službe MUP Srbije, BIA i Vojske Srbije rade na terenu ne bi li posjet ruskog predsjednika prošao u najboljem redu. Nekoliko tjedana prije dogovorenog posjeta, u Beograd je stigao i ruski tim Federalne službe osiguranja (FSO) koja je zadužena za sigurnost prvog čovjek Rusije.

Ruski i srpski timovi proteklih tjedna obavljali su zajedno i odvojeno sigurnosnu provjeru i pripremu vozača, tehnički pregled vozila, analizirali sigurnosne karakteristike trasa i odredili rezervne, odnosno alternativne pravce za evakuaciju u slučaju izvanrednih okolnosti, kao i snajperska mjesta duž trase kretanja kolone.

Prilikom izlaska iz vozila, ruski predsjednik naći će se u takozvanoj formaciji “dijamant”. Ovaj način osiguranja Putina sastoji se od najmanje četiri pratitelja. Po jedan s lijeve i desne strane i po jedan naprijed i nazad. U modificiranoj formaciji koja će se primjenjivati u Beogradu, uz Putinovog šefa tima koji se nalazi njemu iza leđa, bit će i srpski tjelohranitelj. Oni se nalaze na korak, dva od Putina. Srpski pratitelj opremljen je najčešće “glockom” kalibra  devet milimetara, a ruski pištoljima ruske proizvodnje i automatskim “stechkinom”.

Ovaj sustav omogućava efikasnije promatranje situacije sa strane i u pravcu kretanja štićene osobe. Sve promatraju pratitelji koji se nalaze sa strane, dok pratitelj koji se nalazi sa zadnje strane štićene osobe, prati situaciju iza njegovih leđa. Ova formacija omogućava šefu tima da više pažnje posveti samoj štićenoj osobi.

izvor: Face.ba