Na CMKS-u o kibernetičkom prostoru i informacijskoj sigurnosti

kibernetički prostor i informacijska sigurnost

Polaznici šeste generacije programa Certificiranja menadžera korporativne sigurnosti uspješno su svladali deseti modul – kibernetički prostor i informacijska sigurnost.

Prikaz kibernetičkog prostora i njegove strukture te probleme i izazove koji iz istih proizlaze, dao je dr.sc. Nikola Brzica, ekspert za hibridno ratovanje i suvremene sukobe, ujedno predsjednik Stručnog vijeća Poslovnog učilišta integralna sigurnost i razvoj iz Zagreba.

Sigurnost je proces održavanja prihvatljive razine percipiranog rizika, a ne krajnji ishod. Kibernetička i informacijska sigurnost su manifestacije tog procesa u kibernetičkom i/ili informacijskom okružju (prostoru/dimenziji), istaknuo je Brzica na početku predavanja.

„U informacijskoj (ne)sigurnosti iskorištavaju se ranjivosti čovjeka, računala, aplikacija, baza, mreža. Čovjek je dio informacijskog sustava kao i računalo. Preko 90% napada započinje s čovjekom“, istaknuo je Alen Delić, ekspert za informacijsku sigurnost, ujedno zamjenik predsjednika Hrvatske udruge menadžera sigurnosti.

Polaznici su upoznati su s regulativom, politikama i standardima informacijske sigurnosti, područjem upravljanja, obrane i forenzike te najnovijim  tehnikama socijalnog inženjeringa – razgovorima, psihologijom, poslovnim okruženjem, „korištenjem“ USB, DVD-a i drugih medija, telefonskim tipovima napada, ali i načinima obrane od socijalnog inženjeringa.

Program CMKS podržava Hrvatska elektroprivreda d.d.

 

DBO/ Foto: Svijet sigurnosti