Može li Zapad stvarno oduzeti rusku imovinu kako bi financirao obnovu Ukrajine?

prtsc NBC News

Ideja je privlačno jednostavna: Zapad bi trebao uzeti milijarde dolara zamrznute ruske imovine za financiranje obnove u Ukrajini.

No, taj se plan suočava s pravnim problemima zbog kojih je do sada vrlo malo učinjeno.

Nakon što je Rusija napala Ukrajinu u veljači prošle godine, zapadne banke i dužnosnici zamrznuli su gotovo 350 milijardi dolara državne imovine, deviznih rezervi i imovine oligarha uz ekonomske sankcije bez presedana protiv Moskve, prenosi Hina.

Gotovo godinu dana kasnije, političari i aktivisti na Zapadu žure staviti to neiskorišteno bogatstvo u obnovu ratom razorene infrastrukture, domova i tvrtki u Ukrajini. “Nanesena je tolika šteta, zemlja koja stoji iza toga trebala bi platiti”, izjavila je zamjenica kanadskog premijera i ministrica financija Chrystia Freeland na Ekonomskom forumu u Davosu.

Kanada je u prosincu prvi put pokrenula proceduru zaplijene i Ukrajini namijenjene gotovo 26 milijuna dolara u vlasništvu sankcionirane tvrtke oligarha Romana Abramoviča, što je ruski veleposlanik usporedio s “pljačkom usred bijela dana”.

Europska komisija obećala je “ubrzati rad na korištenju ruske zamrznute imovine za obnovu ukrajinske infrastrukture”.

Poljska i tri baltičke države javno pozivaju na akciju “što je brže moguće”.

Estonija je najavila da će prednjačiti u Europskoj uniji, predstavivši vlastite planove zapljene.

Pravni stručnjaci razlikuju privatnu imovinu koju su zapadne vlade zamrznule – poput jahte oligarha – i državnu imovinu, poput deviznih rezervi ruske središnje banke.

U slučaju privatnog vlasništva, pravna jamstva znače da zapadne države mogu trajno oduzeti imovinu samo u ograničenom broju slučajeva – obično kada se može dokazati da je to prihod stečen kriminalom.

Ali iako ruski oligarsi djeluju u mutnim vodama ruskog kapitalizma, “zapravo ne znamo da je imovina koja je zamrznuta prihod od kriminala”, rekao je Anton Moiseienko s Australskog nacionalnog sveučilišta za AFP.

Konfiskacija bi dovela u pitanje temeljna i ljudska prava, poput prava na privatno vlasništvo, zaštite od proizvoljnog kažnjavanja ili prava na pošteno suđenje.

Više pročitajte OVDJE.

RSS