Ministar Krstičević sudjelovao na NATO sastanku ministara obrane

Official Family Portrait

Adaptacija NATO zapovjedne strukture, rasprava o globalnim sigurnosnim izazovima, te rasprava NATO saveznica s partnerima koji doprinose u misiji „Odlučna potpora“ u Afganistanu, bile su glavne teme sastanka ministara obrane NATO-a na kojem je sudjelovao potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, a koji se održao 8. i 9. studenoga 2017. u sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

Kako je istaknuto iz Saveza, ključna komponenta adaptacije Saveza je NATO zapovjedna struktura koja podupire, s jedne strane jačanje Savezničkog postava za odvraćanje i obranu, a s druge strane sposobnost NATO-a u projiciranju stabilnosti izvan granica Saveza. Podsjetimo, na samitu NATO-a u Varšavi 2016. godine odlučeno je da se provede prosudba postojeće NATO zapovjedne strukture a u svijetlu izmijenjenog sigurnosnog okružja, dok su se ministri obrane na ovom sastanku usuglasili o načelnom izgledu adaptirane NATO zapovjedne strukture. Predloženo novo zapovjedništvo za sjeverni Atlantik osigurat će pomorske kanale komunikacije između Europe i Sjeverne Amerike te je  vitalno za transatlantski Savez, dok će drugo novopredloženo zapovjedništvo unaprijediti sposobnost kretanja vojnih snaga unutar Europe. Detaljnu razradu adaptirane NATO zapovjedne strukture izradit će NATO strateški zapovjednici, o čijem će prijedlogu ministri obrane odlučivati u veljači 2018. godine. Ministar obrane Krstičević, podržao je rad na adaptaciji NATO zapovjedne strukture, što je korisno za sigurnost svih saveznica pa tako i Hrvatske, podsjetivši kako u postojećoj NATO zapovjednoj strukturi Republika Hrvatska u potpunosti ispunjava svoje obveze, odnosno sudjeluje s ukupno 19 pripadnika OSRH.

Ministri obrane još su razgovarali i o važnosti pune implementacije nacionalnih legislativa vezanih uz mobilnost vojnih snaga diljem Europe, što ne uključuje samo napore ministarstava obrane u svim saveznicama, već i drugih tijela državne uprave ali i suradnju s privatnim sektorom, kao i koordinaciju između NATO-a i EU-a.

Ministri obrane su naglasili i potrebu jačanja cyber obrane, dok su sjevernokorejski balistički i nuklearni program ocijenili kao prijetnju Savezu ali i partnerskim državama.

Posljednja sjednica dvodnevnog ministarskog sastanka bila je posvećena misiji “Odlučna potpora” u Afganistanu, na kojoj su sudjelovale i partnerske države koje doprinose toj misiji u kojoj je trenutačno raspoređeno 13000 vojnika iz 39 država. Republika Hrvatska trenutno u misiji “Odlučna potpora” sudjeluje sa 98 pripadnika OSRH, dok će o daljnjem angažmanu odlučivati Hrvatski sabor.

Ministar obrane Krstičević tijekom sastanka imao je prilike razgovarati i sa američkim ministrom obrane Jamesom Mattisom te njemačkom ministricom obrane Ursulom von der Leyen, najznačajnijim i strateškim partnerima za Republiku Hrvatsku u području obrane i sigurnosti, kao i sa ministrom obrane Poljske Antonijem Macierewiczem te ministrom obrane Litve Raimundasom Karoblisom, u svijetlu činjenice da pripadnici Oružanih snaga RH sudjeluju ili će uskoro sudjelovati u borbenim grupama NATO-a raspoređenim u tim dvijema saveznicama.

Ministar Krstičević održao je i bilateralni sastanak s novoimenovanom ministricom obrane Albanije Olta Xhacka-om pri čemu je potvrđena dobra obrambena suradnja dviju zemalja, posebice u okviru Američko-jadranske povelje (A5), a naglašene su i mogućnosti za unaprjeđenje iste, posebice u području suradnje dviju mornarica, kao i u području školovanja dočasnika i časnika.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Krstičević je, uoči sastanka u NATO-u, posjetio Stalno predstavništvo Republike Hrvatske pri NATO-u gdje je razgovarao sa nedavno imenovanim Stalnim predstavnikom Republike Hrvatske pri NATO-u veleposlanikom Mariom Nobilom, te je održao sastanak sa svim djelatnicima Stalnog predstavništva. Ministar Krstičević je tom prigodom prezentirao rad Vlade RH u posljednjih godinu dana na području obrane i sigurnosti, dajući pritom i konkretne smjernice za rad Stalnog predstavništva. U tom pogledu se osvrnuo na potrebu jače integracije Republike Hrvatske u strukture NATO saveza, prepoznavanje prioriteta i značaja djelovanja Saveza, koje se prvenstveno tiču Republike Hrvatske i sigurnosti njezinih građana, kao i potrebu za snažnijom potporom uključivanju hrvatskih gospodarstvenika u NATO-o financirane projekte. Jednako tako istaknuo je i značaj aktivnosti obrambenog i sigurnosnog sektora vezanih uz početak priprema Republike Hrvatske za predsjedanje Europskom unijom 2020. godine.

RSS