Ministar Krstičević sudjelovao na konferenciji o požarima

MORH

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sudjelovao je u srijedu, 15. studenog 2017. godine, na konferenciji pod nazivom “Požari u Hrvatskoj: obrana i prevencija” koja se održala u Zagrebu u organizaciji Hrvatskih šuma i Jutarnjeg lista uz potporu Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske.

Konferenciji je nazočila predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda-Grabar Kitarović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, načelnik stožera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane pukovnik Davor Turković te predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić. Također, na konferenciji su sudjelovali i piloti Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

Okupljenih tristotinjak sudionika iz gospodarskog, obrambenog i vatrogasnog sektora raspravljao je o ključnim temama vezanim uz organizaciju vatrogasnih postrojbi, problematiku požara u 2017. godini te kako i na koji način poboljšati preventivu požara i sanaciju opožarenih područja.

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović rekla je kako se već sada moraju poduzeti mjere za zaštitu od požara: „Moramo poduzeti mjere koje će umanjiti rizik od nastanka požara i koje će kada se dogode požari većeg razmjera olakšati njihove gašenje. Kada kažem mjere, govorim o koordinaciji među sudionicima protupožarne zaštite i osiguranje adekvatne opreme za intervenciju i nadzor požara.“

Ministar obrane Damir Krstičević u ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića još jednom se zahvalio vatrogascima, pripadnicima Hrvatske kopnene vojske,  pilotima, tehničarima, policajcima, Gorskoj službi spašavanja, civilnim i braniteljskim udrugama te mještanima koji su ove godine pokazali sinergiju i solidarnost u gašenju požara.

„Ova protupožarna sezona je po mnogim parametrima definitivno najgora do sada, a u isto vrijeme imali smo i velike poplave u Zadarskoj županiji. Ove dvije ugroze testirale su državu i sve njezine sastavnice sigurnosti da u danom trenutku zaštiti građane i njihovu imovinu. Jesmo li uspjeli? Tvrdim kako jesmo, iznimnim naporima, u partnerstvu, zajedništvu i sinergiji, uspjeli smo zajedno obraniti Dalmaciju i druge dijelove naše domovine od požara i poplava te nismo imali ljudskih gubitaka, a pravodobnim djelovanjem spriječili smo još veće materijalne štete“, rekao je ministar Krstičević.

Podsjećajući na Zakon o sustavu domovinske sigurnosti, izglasan u Hrvatskom saboru 27. listopada 2017. godine, koji je, kako je istaknuo, postao glavni preduvjet za unaprjeđenje sustava svih segmenata zaštite od požara i ukupnog sustava sigurnosti, ministar Krstičević je zaključio: „Vidjeli smo na primjeru požara u okolici Splita, imali smo zajedničko djelovanje sastavnica nacionalne sigurnosti, gospodarskih subjekata, privatnog i javnog sektora te organizacija civilnog društva i braniteljskih udruga. Upravo je to bit sustava domovinske sigurnosti, a naša zadaća u predstojećem razdoblju je da taj sustav dovedemo do savršenstva i besprijekornog djelovanja.“

U sklopu konferencije ministar Krstičević sudjelovao je i na panel raspravi pod nazivom „Što smo naučili od požara u ljeto 2017?“, gdje su svoje sugestije i mišljenja kako poboljšati sustav sigurnosti i prevenciju od požara, uz ministra Krstičevića, dali i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović,  predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, voditeljica Službe za agrometeorologiju pri DHMZ-u i predsjednik Uprave Croatia osiguranja Damir Vanđelić.

Ministar Krstičević tom je prilikom zahvalio organizatorima na održavanju  ovakve konferencije i poručio: “Nadam se kako ćemo uskoro u Divuljama imati jedno operativno zapovjedništvo koje će moći samostalno donositi odluke i pravovremeno reagirati na terenu  jer kao što smo mogli čuti, prvih pola sata reakcije je najvažnije i zato nam upravo u Divuljama treba ovakvo zapovjedništvo. Prevencija i nadzor su ključni.” Ministar je također dodao kako je potrebno da vatrogasci uspostave jedinstven sustav zapovijedanja jer imaju najveću odgovornost prilikom gašenja požara upravo, a Hrvatska vojska će uvijek biti spremna pomoći na terenu.

Uvodnu prezentaciju održao je načelnik stožera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane pukovnik Davor Turković, koji je sudionike konferencije detaljno upoznao s mogućnostima kanadera za vrijeme gašenje požara te je podsjetio na njihov značaj prilikom pružanja humanitarne pomoći civilnom stanovništvu.

“Vojnim zrakoplovima požar se gasi do trenutka kada požarište bude bez otvorenog plamena, požar prestane napredovati, a zemaljske snage ne mogu pristupiti požarištu”, rekao je Turković i dodao kako su se s vremenom razvili mitovi o (ne)mogućnostima djelovanja kanadera za vrijeme gašenja požara.
“Upravo u tom kontekstu, važno je naglasiti kako kanaderi ne mogu gasiti požare noću niti u području jake turbulencije, požari se također ne mogu gasiti bez prisutnosti zemaljskih snaga te tamo gdje nisu isključeni dalekovodi. Zbog velikih financijskih ulaganja i dodatnih obuka koje su potrebne za osposobljavanje kanadera za rad noću, ne postoji država koja ih koristi na taj način“, pojasnio je Turković. Dodao je kako se u budućnosti posebna pozornost mora posvetiti prevenciji požara na onim lokalitetima gdje se pokazalo kako djelovanje kanadera nije moguće.

„Najveći broj odustajanja od gašenja požara iz zraka vezan je za mikrolokalitete kao što su Žrnovnica, Tučepi, Klis, i zato se na ovim lokacijama moraju usmjeriti preventivna djelovanja, povećanje broja i bolje opremanje lokalnih vatrogasnih postrojbi te bolji i kvalitetniji nadzor”, zaključio je Turković.
Podsjetimo, zračne snage iz sastava Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a OS RH u PP sezoni 2017. sudjelovale su sa šest zrakoplova Canadair CL-415, šest zrakoplova Air Tractor AT-802 i dva transportna helikoptera Mi-8 MTV1. Do početka ovogodišnje PP sezone (od 1. siječnja do 1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 65 požara, pri čemu su ostvarile oko 1350 letova i oko 170 sati naleta u gašenjima požara.

U 122 dana ovogodišnje PP sezone, od 1. lipnja do 30. rujna, zračne snage sudjelovale su u gašenju 307 požara. U akcijama gašenja ostvarile su 17.473 letova, 2743:40 sati naleta, izbačeno je 81.141 tona vode, utrošeno je 1.739.479 litara goriva i prevezeno 265 osoba te 188 tona opreme, što je višestruko više od 2016. godine.

RSS