Ministar Banožić na izvanrednom sastanku ministara obrane NATO-a u Bruxellesu

Ministar Banožić na izvanrednom sastanku NATO
Mario Banožić (Minister of Defence, Croatia) shaking hands with NATO Secretary General Jens Stoltenberg

Ministar Banožić sudjelovao je na izvanrednom jednodnevnom sastanku Sjevernoatlantskog vijeća u formatu ministara obrane NATO-a u Bruxellesu

Ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić sudjelovao je u srijedu 16. ožujka 2022. na izvanrednom sastanku ministara obrane država članica Sjevernoatlantskog saveza u sjedištu NATO-a u Bruxellesu, kojim je predsjedao glavni tajnik Saveza Jens Stoltenberg.

Izvanredni sastanak ministara obrane održan je zbog ruske agresije na Ukrajinu i ozbiljno narušenog sigurnosnog okruženja u Europi. Upravo je to bila središnja tema jutarnjeg sastanka ministara obrane država saveznica, kojima su se pridružile kolege iz partnerskih država Finske, Gruzije, Švedske i Ukrajine te predstavnik EU.

Sastanak je bio prilika za razmjenu mišljenja između saveznica, partnera i EU o svim dosadašnjim te budućim naporima u cilju pružanja potpore Ukrajini u ispunjavanju prava na obranu teritorijalnog integriteta i neovisnosti vlastite zemlje. Potpora saveznica i partnera obuhvaća vojnu i humanitarnu pomoć na bilateralnoj razini. Osim toga, NATO je na vlastitom teritoriju povećao spremnost snaga te uputio dodatne obrambene snage na istočnom krilu Saveza s ciljem povećanja sigurnosti Saveza i njegovih građana. Sve saveznice i partneri na sastanku su bezrezervno i jedinstveno osudile agresiju Rusije na Ukrajinu te pohvalile junački otpor ukrajinskih snaga i izrazile predanost nastavku pružanja potpore i humanitarne pomoći.

“Ruska vojna agresija na Ukrajinu traje već 21 dan. Vidimo da se ne biraju ciljevi te raste broj stradalnika u ovom bestijalnom ratu. Sankcije zapadnih zemalja djeluju, a ukrajinske Oružane snage herojskim naporima odolijevaju ruskim napadima. Hrvatska ima puno razumijevanje za ukrajinski narod te pomaže i nastavit će pomagati Ukrajincima koji traže sigurno utočište od grozota rata”, rekao je ministar Banožić.

Ukrajina je pozvala saveznice da osiguraju još konkretniju te snažniju pomoć kako bi se mogla nastaviti odupirati agresoru.

Na poslijepodnevnom sastanku u formatu saveznica ministri obrane su započeli političku raspravu o dugoročnom snaženju postava odvraćanja i obrane Saveza zbog ruske invazije na Ukrajinu i njezine vojne integracije s Bjelarusom što je temeljito narušilo sustav sigurnosti u Europi. Aktivirani su NATO planovi obrane te je naglašeno kako su zbog narušene sigurnosne situacije na europskom tlu po prvi puta razmještene i NATO snage brzog odgovora, koje zajedno sa nacionalnim snagama zemalja saveznica čine obrambeni štit na istočnom krilu Saveza. Dodatno je istaknuto kako je u ovom trenutku na tlu Europe razmješteno oko 100.000 američkih vojnika, a 40.000 savezničkih vojnika je već raspoređeno na istočnom krilu Saveza pod zapovijedanjem Vrhovnog zapovjednika savezničkih snaga.

Ministri obrane su raspravljali o mogućnostima prilagodbe postava odvraćanja i obrane u svim domenama oružanih snaga. Između ostalog, razgovaralo se o prijedlozima organizacije dodatnih snaga, stalno raspoređenih obrambenih sustava te dodatnom snaženju integrirane zračne i proturaketne obrane na istočnom krilu Saveza. Ukazano je kako će nova prilagodba Saveza imati implikacije i na izdvajanja za obranu na nacionalnoj, ali i razini zajedničkog financiranja Saveza. Ministri su na sastanku strateškim zapovjedništvima Saveza dodijelili zadaću pripreme nove dugoročne prilagodbe NATO-a kako bi čelnici država članica na NATO sastanku na vrhu krajem lipnja ove godine u Madridu donijeli konkretne odluke. Politička rasprava na ovu temu nastavit će se i na najavljenom izvanrednom NATO sastanku na vrhu slijedećeg tjedna.

“Hrvatska kontinuirano ulaže u modernizaciju i opremanje svojih Oružanih snaga i to će i nastaviti činiti. Živimo u novoj realnosti koju ne možemo i ne smijemo zanemariti. I prije smo vidjeli koliko su važne sposobnosti Hrvatske vojske za obranu države, ali i u potpori hrvatskim građanima u prirodnim katastrofama. Osim toga, kao odgovorna i predana saveznica sudjelovat ćemo i u kolektivnim naporima osiguranja mira i sigurnosti na savezničkom teritoriju za koje smatramo da na duži rok trebaju uvažavati razvoj situacije u Ukrajini i biti održivi”, rekao je ministar Banožić.

Ministar Banožić je upoznao kolege i o događajima vezanim za pad naoružane besposadne letjelice u Zagrebu. Naglasio je kako je integrirana protuzračna i proturaketna obrana NATO-a (NATO IAMD) ključna i kontinuirana misija Saveza čija je zadaća zaštita i obrana teritorija svih saveznica i stanovništva od bilo kakve zračne i raketne prijetnje ili napada. Istraga o ovom ozbiljnom incidentu je u tijeku, a Hrvatska u njoj usko surađuje sa svim nadležnim tijelima NATO-a i relevantnih saveznica kako bi se rekonstruirale sve okolnosti ovog incidenta.

Zaključno, ministar Banožić je naglasio predanost Hrvatske zadržavanju obrambenog proračuna na razini od najmanje 2% BDP-a te izvijestio o saborskim odlukama o upućivanju do 70 hrvatskih vojnika, na rotacijskoj osnovi, u aktivnosti ojačane budnosti u Mađarskoj.

DBO/ Foto: NATO