Manje oružja, manje tragedija

Analiza stanja sigurnosti u cestovnom prometu
MUP RH

Nacionalna kampanja „Manje oružja, manje tragedija“ provodi se u Republici Hrvatskoj od 2007. godine. Istom se želi senzibilizirati javnost i potaknuti je na dobrovoljnu predaju oružja, kao i utjecati na podizanje razine svijesti građana o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem i minsko-eksplozivnim sredstvima. Drugim riječima, želi se potaknuti građane da iz svojih domova izbace ono što život njihovih obitelji može zaviti u crno. Dugoročno, kampanja je povezana sa željom stvaranja sigurnije budućnosti u kojoj će se zlouporaba oružja svesti na najmanju moguću mjeru i težnjom za uspostavljanje veze između javnosti i policije.

Glavna značajka kampanje je omogućavanje vremenski neograničene dobrovoljne predaje zabranjenog i dozvoljenog oružja. Oružje se može predati uvijek i protiv osobe koja ga dobrovoljno predaje neće se pokretati ni prekršajni niti kazneni postupak ukoliko oružje prijavi nadležnom tijelu radi predaje prije poduzimanja izvida prekršaja sukladno zakonu kojim se uređuju prekršaji i započinjanja izvida kaznenih djela te hitnih dokaznih radnji sukladno zakonu kojim se uređuje kazneni postupak odnosno zakonu kojim se uređuju policijski poslovi i ovlasti (Zakon o nabavi i posjedovanju oružja građana, NN 94/18, čl. 79 st. 5).

Dragovoljna se predaja odnosi na sve vrste oružja, no naročito na oružje kategorije A – zabranjeno oružje: automatsko vatreno oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojni projektili s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegovi dijelovi, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno oružje… Isto tako, moguće je predati i tzv. legalno oružje, koje građani posjeduju bez valjanog odobrenja odnosno dozvole.

Provedbom kampanje, pozivaju se i apelira se na sve one koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva da ga bez straha od sankcija prijave policiji, s napomenom da građani ne donose sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje već da o svojoj nakani predaje obavijeste na broj telefona 192 nakon čega će policijski službenici u civilu doći na dogovoreno mjesto i preuzeti opasno sredstvo.

Takvim je pristupom zagarantirana anonimnost osobe koja predaje oružje, a što je ipak važnije, sve su potencijalne opasnosti svedene na najmanju moguću mjeru.

Na području Policijske uprave zagrebačke u ožujku, rujnu i listopadu 2020. godine, provedene su tri akcije prikupljanja odnosno predaje oružja od strane građana s područja Sv. Ivana Zeline, Sesveta i Dugog Sela, u kojoj je prikupljena značajna količina oružja i minsko-eksplozivnih sredstava.

PO/ Foto: MUP RH