Krstičević više nego aktivan na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji 2018.

MORH

Od petka do nedjelje, više od 30 čelnika država, vlada i 100 ministara iz cijelog svijeta  okupili su se na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji (MSC), raspravljajući  o glavnim međunarodnim sigurnosnim izazovima.

Drugog dana održavanja Minhenske konferencije o sigurnosti, u subotu, 17. veljače 2018. u Műnchenu potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević susreo se s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

U izjavi za medije ministar Krstičević je rekao: “U okviru ove važne konferencije posvećene sigurnosti, s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom razgovarao sam o doprinosu Republike Hrvatske međunarodnim operacijama i misijama i razvoju sposobnosti Hrvatske vojske. Pozvao sam glavnog tajnika NATO-a da posjeti Hrvatsku i da osobno uvjeri u brojne napore koje Hrvatska ulaže u razvoj obrambenih sposobnosti.”

Ministar Krstičević istaknuo je i kako ova tradicionalna konferencija u Munchenu ima velik značaj, okupila je ministre obrane i vanjskih poslova, čelnike ključnih međunarodnih organizacija stručnjake za obranu i sigurnost i predstavnike obavještajne zajednice.

“Drago mi je vidjeti da se shvaćanje sigurnosti ovdje podudara s onime u Hrvatskoj i da međunarodni napori u tom području potvrđuju ono sto smo postavili kao zadaću sustava domovinske sigurnosti u Hrvatskoj”, zaključio je Krstičević.

Na marginama konferencije ministar Krstičević s izaslanstvom održao je sastanke i s predstavnicima Ministarstva obrane Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske i tvrtke Lockheed Martin. S predstavnicima Ministarstva obrane Velike Britanije dogovoreno je jačanje ukupne bilateralne suradnje i razmatrani su planovi u slijedećem periodu 2018.-2020. godine.

Ministar je s predstavnicima američkog Lockheed Martina razgovarao o dosadašnjoj dobroj  suradnji te mogućnosti dodatnog razvoja suradnje i uključivanju  hrvatske obrambene industrije u buduće projekte.

Teme ovogodišnje Minhenske konferencije su brojne, od suradnje Europske unije i NATO-a, nuklearne sigurnosti, preko analize sigurnosne situacije u Africi i Bliskom istoku, sve do nekonvencionalnih tema kao sto je utjecaj tehnologije na demokraciju u svijetu te sigurnosni aspekti globalne ekonomije.

Minhenska sigurnosna konferencija 2018. zaključit će se danas,  raspravom među članovima američkog Kongresa usmjerenom na aktualne političke napetosti u svijetu. U tom kontekstu ministri vanjskih poslova Irana i Saudijske Arabije obratiti će se sudionicima konferencije.

DBO/MORH