Koronavirus i planovi kontinuiteta poslovanja

U ovim trenucima širenja virusa, najvažnije je da smo dobro informirani a to jesmo, stoga sve čestitke našim nacionalnim stožerima zdravstva i civilne zaštite ali svakako i zagrebačkom Stožeru civilne zaštite. Mislim da sjajno vladaju situacijom i da su uspjeli spriječiti da “strah” i “panika” postanu zarazniji od samog virusa.

Ipak, stvarnost situacije mijenja se iz dana u dan, pa tako i ukupne posljedice na zajednicu.

Više od 51 posto tvrtki širom svijeta nema planove ili protokole za borbu protiv koronavirusne bolesti, pokazalo je nedavno istraživanje globalne konzultantske tvrtke Mercer.

Prema analizi Kluba direktora korporativne sigurnosti Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, hrvatske tvrtke poglavito one u prehrambenoj, naftnoj, telekomunikacijskoj, bankarskoj i osiguravajućoj industriji, imaju planove kontinuiteta poslovanja. Pitanje je samo imaju li planove koji  se u ovoj situaciji odnose i na poslovanje i na radnu snagu.

Naspram koronavirusne bolesti, čini mi se da se zaposlenici u najvećoj mjeri oslanjaju na svoje poslodavce, koji pak striktno slijede i provode upute vladinih institucija ponajprije Ministarstva zdravstva i  Stožera civilne zaštite RH .

Mercerovo istraživanje, ističe da su tvrtke uveliko smanjile nepotrebna putovanja svojih zaposlenika u inozemstvo i teže zabranama putovanja na globalnoj razini, posebno u područjima koja su jako pogođena virusom. Više od 80 posto tvrtki od svojih zaposlenika koji su se nedavno vratili iz zahvaćenih područja koronavirusom, zahtijeva da ostanu u samoizolaciji, ponavljajući pri tome da su tvrtke fokusirane na brigu o zdravlju i sigurnosti zaposlenika.

No, nema nikakve dvojbe da će rad od kuće ili rad na daljinu postati presudan faktor za tvrtke. U konačnici, 92,2 posto tvrtki na globalnoj razini reklo je da naspram koronavirusne bolesti rad kod kuće postaje njihov izbor priikom zatvaranja ureda.

Alen Ostojić,CSO,CMKS,CMS

Predsjednik HUMS-a