Kissinger vjeruje da je SAD na rubu rata s Rusijom i Kinom

prtsc TheBushCenter/Youtube.com

Bivši američki državni tajnik Henry Kissinger smatra da je Washington trenutno na rubu rata s Moskvom i Pekingom, kazao je u intervjuu za Wall Street Journal.

“Mi smo na rubu rata s Rusijom i Kinom oko pitanja koja smo djelomično stvorili, bez ikakvog koncepta kako će ovo završiti ili čemu bi trebalo voditi”, rekao je. “Ne možete sada reći da ćemo ih razdvojiti i okrenuti jedne protiv drugih. Sve što možete učiniti je ne ubrzavati napetosti i stvarati opcije, a za to morate imati neku svrhu”, dodao je Kissinger, a prenosi Tass.

Kissinger smatra da je širenje NATO-a trebalo zaustaviti u Poljskoj, a Ukrajina je trebala zauzeti mjesto u odnosima Rusije i Zapada kakvo je imala Finska. Prema novinama, Kissinger vjeruje da je “bila pogreška što je NATO signalizirao Ukrajini da bi se na kraju mogla pridružiti savezu” i da bi se Putinova zabrinutost za sigurnost trebala shvatiti ozbiljno.

“Mislio sam da su Poljska – kao i sve tradicionalne zapadne zemlje koje su bile dio zapadne povijesti – logične članice NATO-a”, rekao je. “Bio sam za potpunu neovisnost Ukrajine, ali smatrao sam da je njezina najbolja uloga nešto poput Finske”, dodao je Kissinger.

Više pročitajte OVDJE.