Je li AI u 2024. najveća cyber prijetnja?

Pixabay

Cyber stručnjaci prognoziraju kako će i ove godine više umjetne inteligencije biti zlorabljeno za krađe i prijevare, a vjerojatno će porasti i napadi socijalnim inženjeringom, poput krađe identiteta.

Prema analizi Tportal-a, predviđa se kako će troškovi kibernetičke sigurnosti globalno porasti na 10,5 trilijuna američkih dolara do 2025. godine, zbog toga što će kibernetički kriminal postajati sve sofisticiraniji. Evo što se može očekivati u godini koja je pred nama.

Napredni phishing

Kao i sa svakom dobrom tehnologijom, samo je pitanje vremena kada će kriminalci početi masovnije zlorabiti umjetnu inteligenciju.

Korištenje generativne umjetne inteligencije učinit će prijevare lakšim i mnogo sofisticiranijim, a napredni phishing prva je postaja.

Generativnu umjetnu inteligenciju može se koristiti za stvaranje vrlo uvjerljivih phishing e-poruka, poruka ili web stranica koje se mogu upotrijebiti za oponašanje legitimne komunikacije iz pouzdanih izvora, zbog čega će korisnicima biti još teže razlikovati autentični od lažnog sadržaja.

Tijekom ove godine svjedočili smo napadima Scattered Spidera na korporacije kao što su Clorox i MGM Resorts, pri čemu su koristili razne tehnike i alate za dobivanje daljinskog pristupa ili zaobilaženje višestupanjske provjere.

U slučaju MGM-a korišten je vishing, napad glasovnom komunikacijom.
Napredne tehnike krađe identiteta poput spear phishinga također su postale lakše zahvaljujući umjetnoj inteligenciji, kako pri pripremi materijala, tako i pri prikupljanju podataka.

Mogli bismo vidjeti i porast napada na visoko pozicionirane mete (whaling), kako će razvoj tehnologije olakšavati probijanje višestupanjske provjere.

Prijevare uz AI

Generativnu umjetnu inteligenciju može se iskoristiti za stvaranje drugih prijevara, kao što su automatizirane prijevare korisničke podrške, pri čemu botovi korisničke podrške oponašaju komunikacijski stil legitimnih tvrtki u pokušaju da dobiju pristup vjerodajnicama.

Također ju se može koristiti za širenje lažnih vijesti i dezinformacija generiranjem realistično izgledajućih novinskih članaka, objava na blogu ili sadržaja društvenih medija.

Deepfake prijevare mogle bi biti u porastu u vrijeme nadolazećih izbora u Europi i Sjedinjenim Državama. Ove vrste prijevara također bi mogle dovesti do sofisticiranih pokušaja krađe identiteta

Više pročitajte OVDJE.

RSS