Izraelski predsjednik traži Netanyahua da zaustavi spornu reformu pravosuđa zbog koje u zemlji bijesne prosvjedi

prtsc Al Jazeera English/Youtube

Izraelski predsjednik Isaac Herzog pozvao je u ponedjeljak vladu da zaustavi spornu reformu pravosuđa, dan nakon što je premijer Benjamin Netanyahu smijenio svog ministra obrane jer se protivio tom koraku, što je izazvalo masovne ulične proteste.

“Radi jedinstva naroda Izraela, radi odgovornosti, pozivam vas da odmah prekinete zakonodavni proces”, poručio je Herzog na Twitteru.

Netanyahu je u nedjelju smijenio svog ministra obrane Yoava Galanta, dan nakon njegova poziva na jednomjesečnu stanku u procesu sporne pravosudne reforme koju vlada želi provesti.

“Premijer Benjamin Netanyahu je odlučio razriješiti dužnosti ministra odbrane Yoava Galanta”, kratko je u nedjelju saopćio premijerov ured.

Smijenjen ministar odbrane

Galant, pripadnik iste desne stranke, Likuda, kao i Netanyahu, u svom je govoru u subotu navečer rekao da bi nastavak podjela u javnosti u vezi s tom temom bio “prava prijetnja za izraelsku sigurnost”.

Protesti se održavaju svakog tjedna otkad je u siječnju vlada Benjamina Netanyahua, jedna od najdesnijih u povijesti Izraela, predložila nacrt reforme koji je podijelio zemlju.

Potaknuvši zabrinutost u zemlji i u inozemstvu, reforma treba povećati utjecaj zastupnika na sudove. Njezini kritičari ističu da ugrožava demokratska načela izraelske države.

Više pročitajte OVDJE.

RSS