HSLS-ovci upozorili na neuređena i nesigurna autobusna stajališta

Neuređena i nesigurna autobusna stajališta HSLS
Svijet sigurnosti

Gradski zastupnik HSLS-a i predsjednik zagrebačkog HSLS-a Alen Ostojić, u četvrtak, 02. ožujka 2007., na okretištu autobusa linije 101, kod rotor-raskrižja Ulice Pantovčak – Gornje Prekrižje-Šestinski vijenac, održao je konferenciju za novinare na temu neuređenih autobusnih stajališta javnog gradskog prijevoza. Ostojić je istaknuo da je  Gradska skupština Grada Zagreba, na 6. sjednici u rujnu 2013. usvojila Odluku o prijevozu putnika u javnom prometu  koja ističe:  “Stajalište je uređena i označena prometna površina namijenjena za zaustavljanje vozila na kojoj se putnicima omogućava da sigurno i neometano uđu ili izađu iz vozila. Odluka određuje  i sadržaj stajališne opreme ističući  da se autobusna stajališta po potrebi opremaju nadstrešnicom za čekanje sa sjedalima i prostorom za postavljanje prometnih informacija, košarom za otpatke i zaštitnom ogradom. Također, na stajalištu mora biti istaknuta oznaka vrste prijevoza, naziv stajališta i izvadak iz voznog reda.

– O uređenju autobusnih stajališta odlučuje Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba. Nažalost, veliki broj od 1.869 autobusnih stajališta javnog gradskog prijevoza nije uređen sukladno odredbama predmetne odluke,  što građane – korisnike usluga javnog prijevoza dovodi u nepovoljan položaj , izloženosti lošim vremenskim prilikama, povećanim rizicima u prometu i dr., rekao je Ostojić.

Uz Ostojića, konferenciji za novinare bio je nazočan Veljko Penezić, stanovnik Donjeg prekrižja koji je rekao da nedostatak nadstrešnica sa sjedištima otežava svakodnevni život stanovnicima koji su vezani uz autobusni promet.

Zagrebački HSLS, u cilju poboljšanja sustava javnog prometa i prioritetno, sigurnosti putnika od gradonačelnika Milana Bandića koji odlučuje o načinu postavljanja stajališne opreme traži:

  1. da se sačini i javnosti predoči  vremenska crta aktivnosti postavljanja cjelovite stajališne opreme na svim prioritetnim stajalištima na kojima ona ne postoji,
  2. da se odmah pokrene postupak javne nabave postavljanja cjelovite stajališne opreme na prioritetnim autobusnim stajalištima,
  3. da se duljina autobusnih stajališta izvan kolnika, uskladi s duljinom zglobnih autobusa,
  4.  da se reaktivira program edukacije građana-putnika o sigurnoj vožnji u autobusima.

Realizacijom navedenih mjera, Ostojić smatra da će se ostvariti visoka razina zadovoljstva građana-putnika u javnom gradskom prijevozu i doprinijeti daljnjem razvoju autobusne mreže Grada Zagreba.

DBO