HRVATSKI CERT POSTOJI VEĆ 10 GODINA: Evo koliko i kako brinu za sigurnost informacijskih sustava

Gradska vlast nudi nagrade za korisne informacije
prtsc Youtube

Ove godine, Nacionalni CERT, Nacionalno središte za računalnu sigurnost, obilježava 10 godina svog postojanja.

Nacionalni CERT (engl. Computer Emergency Response Team) osnovan je 30. listopada 2007. godine kada je Upravno vijeće CARNeta prema obvezama Zakona o informacijskoj sigurnosti donijelo izmjene statuta kojima je uspostavljen Odjel za Nacionalni CERT. Tim putem Nacionalni CERT preuzeo je sve poslove koje je obavljao CARNet CERT kao jedini CERT u RH od 1996. godine. Na ovaj način CARNet je omogućio bolju brigu o sigurnosti javnih informacijskih sustava kroz djelatnost Nacionalnog CERT-a te pružio kvalitetniju uslugu korisnicima u sustavu znanosti i obrazovanja kroz aktivnosti tadašnjeg CARNetovog Odjela za računalnu sigurnost (2016. godine pripojen je Odjelu za Nacionalni CERT). Nakon ustrojstva Nacionalnog CERT-a započinje uspostava hijerarhijski ustrojene infrastrukture CERT timova koja je nužna za preventivno djelovanje i učinkovitu koordinaciju pri rješavanju sigurnosnih incidenata vezanih uz informacijsko komunikacijske sustave.

Prema tome, Nacionalni CERT obrađuje incidente i brine za očuvanje informacijske sigurnosti u Republici Hrvatskoj već deset godina. Podsjetimo, prema Pravilniku o radu Nacionalnog CERT-a, on se bavi incidentom ako se jedna od strana u incidentu nalazi u Hrvatskoj, odnosno ako se nalazi u .hr domeni ili u hrvatskom IP adresnom prostoru, osim tijela državne vlasti (ZSIS CERT). Nacionalni CERT ima zadaću donositi upute, smjernice, preporuke, savjete i mišljenja u području svoje nadležnosti.

Rast Nacionalnog CERT-a možda će najbolje pokazati i usporedba brojki u posljednjih nekoliko godina. Web sjedištu cert.hr 2013. godine pristupilo je 8749 jedinstvenih korisnika dok je ove godine do sada pristupilo više od 14 000 jedinstvenih korisnika. Predviđeni broj incidenata u 2017. godini neće biti mnogo veći od broja obrađenih incidenata u 2015. godini, proaktivnim mjerama taj će se broj pokušati smanjiti. Također, Nacionalni CERT nastavlja s pisanjem novosti iz svijeta sigurnosti informacijskih sustava te objavom upozorenja o potencijalnim prijetnjama na stranicama web sjedišta cert.hr, ali i web sjedišta antibot.hr koji od 2015. godine bilježi rast broja jedinstvenih posjetitelja te je u 2017. godini prešao brojku od 3629 posjetitelja. Abuse služba, koja se bavi incidentima kad je izvor u carnet.hrdomeni, bilježi stalni pad broja incidenata što pokazuje rast osviještenosti korisnika o računalnoj sigurnosti. Tako je u 2013. godini zabilježeno 494 incidenta vezanih uz Abuse službu, a 2017. godine, nakon stalnog pada, do sada je obrađeno 209 incidenata.

Nacionalni CERT i u narednim će godinama savjesno i odgovorno obavljati svoj posao kako bi, u suradnji s drugim odgovornim tijelima, očuvao informacijsku sigurnost u Republici Hrvatskoj. Konstantnom edukacijom zaposlenika, nadogradnjom opreme i alata, suradnjom s odgovornim tijelima na međunarodnoj i nacionalnoj razini, provjerama ranjivosti, objavom sigurnosnih preporuka, podizanjem svijesti korisnika o računalnoj sigurnosti i mnogim drugim aktivnostima Nacionalni CERT i dalje će ustrajati stručno, kvalitetno i učinkovito koordinirati pri rješavanju računalno sigurnosnih incidenata. U današnje digitalno doba sve je više računalno sigurnosnih prijetnji, no zajedničkim snagama može se odgovoriti na njih. Stoga svim korisnicima interneta u Republici Hrvatskoj Nacionalni CERT stoji na raspolaganju na dobro poznatim e-mail adresama incident@cert.hr (za prijavu incidenta) te ncert@cert.hr (za opće upite, savjete i informacije). Zajedno učinimo internet sigurnijim mjestom.

izvor: cert.hr