Hrvatska preporučila svojim državljanima da napuste istok Ukrajine

MSC 2022 - Opening
20220218, MSC, Munich Security Conference, Hotel Bayerischer Hof, Main Conference Hall: General view

Hrvatska je preporučila svojim državljanima na istoku Ukrajine da napuste to područje, rekao je u nedjelju u Muenchenu ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Ministar je rekao kako je ta odluka donesena u intenzivnoj komunikaciji s veleposlanicom u Ukrajini i slijedom iskustva drugih država. On je prije tjedan dana u Splitu kazao kako se na istoku Ukrajine nalazi 25 hrvatskih državljana, no pretpostavlja se da se da je do danas većina njih otišla.

„Situacija je zabrinjavajuća, ali to ne znači da će eskalirati. Još uvijek se ulažu diplomatski napori kako se to ne bi dogodilo”, rekao je Grlić Radman u Muenchenu, gdje sudjeluje na sigurnosnoj konferenciji.

Ministar je ocijenio da je taj forum pridonio boljem sagledavanju krize na istoku Ukrajine i važnosti poštivanja međunarodnog prava.

U Bavarskoj su, između ostalih, boravili američka potpredsjednica Kamala Harris, državni tajnik SAD-a Antony Blinken, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg te ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij. Po prvi put u nekoliko godina Rusija nije poslala svoje predstavnike.

Grlić Radman je naglasio da je bio koristan dolazak ukrajinskog predsjednika, kako bi se čule izravne informacije s tog prostora.

„S istočnih granica dolaze različite informacije, pa je ovo bila dobra platforma za razgovore i informiranje” o tamošnjoj situaciji, rekao je ministar Grlić Radman.

Izvor: Hina/Vlada Foto: MSC