APOPO trenira divovske štakore za otkrivanje nagaznih mina

Magawa štakor za otkrivanje mirisa, koji surađuje s registriranom nevladinom organizacijom APOPO, koja je osnovana 1997., već godinama radi na otkrivanju nagaznih mina.

Uobičajeni pristup uklanjanja mina koristi strojeve i deminere s metalnim detektorima, a kada se tom procesu dodaju APOPO “HeroRATs” štakori, oni značajno ubrzavaju operacije, što osigurava značajne uštede troškova i omogućuje zemljište dostupno za uporabu u najkraćem mogućem roku.

APOPO trenira južne divovske štakore, koji su veći od običnih štakora, kako bi iskoristili svoj izvrsni miris kako bi nanjušili mine.

Magawa štakor može pretraživati minsko polje od 200 metara kvadratnih u 20 minuta dok bi tehničaru s metalnim detektorom, za isto područje, trebalo između jednog i četiri dana.

Štakori APOPO-a također su osposobljeni za otkrivanje tuberkuloze u uzorcima ljudskog ispljuvaka, a jedno istraživanje pokazuje kako bi oni mogli poboljšati stope otkrivanja tuberkuloze do 40%.

Dvije države širom svijeta zabranile su uporabu mina, ali Trumpova administracija nedavno je ukinula zabranu upotrebe tog oružja za američku vojsku.

Naveli su kako će nova politika Ministarstva obrane odrediti kako i kada američke vojne snage mogu koristiti nagazne mine opremljene mehanizmima za samo-uništenje/samoaktivaciju.

Ova politika vi trebala uključivati i uklanjanje mina kada one više nisu potrebne za zaštitu trupa jer će, u protivnom, svijetu trebati više štakora heroja.

Više o štakorima herojima pročitajte u originalnom članku Homeland Security Today-a.

PO/Foto:APOPO