Hoće li se Trump doista pozvati na 200 godina star zakon da pošalje vojsku na prosvjednike?

BBC prtsc

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump najavio je kako bi mogao koristiti federalne državne postrojbe ne bi li okončao nemire koji su izbili nakon što su policijske snage ubile Georgea Floyda, nenaoružanog Afroamerikanca prošli tjedan.

“Ukoliko grad ili savezna država odbije poduzeti neophodne mjere kako bi se branili životi i imovina njegovih stanovnika, onda ću ja razmjestiti vojsku SAD-a i brzo riješiti problem umjesto njih”, prenosi Al Jazeera Balkans Trumpove riječi.

Reuters navodi kako su demonstracije većinom bile mirne, ali i kako je policija u nekim gradovima koristila silu protiv demonstranata i novinara, te da su sudionici protesta imali okršaje s policijom. Dodaje se kako su mnogi američki gradovi uveli policijski sat.

Da bi rasporedio vojne snage, Trump se mora formalno pozvati na grupu akata koji su poznati kao Zakon o ustanku (Insurrection Act).

Šta je zapravo Zakon o ustanku?

Prema Ustavu SAD-a, guverneri općenito imaju ovlasti održavati red i mir unutar državnih granica.

Taj princip se ogleda u zakonu koji se naziva Posse Comitatus Act koji generalno zabranjuje djelovanje federalne vojske da učestvuje u lokalnim snagama provođenja zakona.

Zakon o ustanku, koji datira još s početka 1800-ih, stvara izuzetak za Posse Comitatus Act. On dozvoljava predsjedniku da šalje državne snage kako bi suzbio domaću pobunu koja onemogućava normalno provođenje američkog zakona.

Može li Trump poslati vojsku bez odobrenja guvernera?

Može.

Zakon predviđa situacije u kojima se traži od predsjednika da ima odobrenje državnog guvernera ili parlamenta za ovakve odluke, ali također ukazuje i na slučajeve gdje takvo odobrenje nije neophodno, navodi Robert Chesney, profesor prava državne sigurnosti na Sveučilištu Texas.

Više o mogućim Trumpovim potezma pročitajte OVDJE.

izvor: Al Jazeera Balkans