Gradonačelnik Novog Sada potvrdio – Grad je hakiran i traži se otkupnina!

Najveći hakerski napad na informatički sustav Grada Novog Sada najverojatnije je obavljen iz inozemstva. Hakeri su zaključali sustav i traže otkupninu. Osobni podaci građana nalaze se na platformi koja nije bila predmet napada, potvrdio je za Radio Televiziju Vojvodina gradonačelnik Novog Sada.

Osobni podaci Novosađana su potpuno zaštićeni, a informatički sustav gradskih poduzeća i uprave polako vraćamo u normalu, poručuje gradonačelnik Novog Sad Miloš Vučević, dva dana nakon najvećeg hakerskog napada na gradski sustav.

Gradonačelnik Vučević ocjenjuje da je grad “doživio ozbiljan teroristički napad”.

Dok službena tijela ne završe istragu cyber – terorističkog napada na sustav Grada Novi Sad, Vučević ponavlja da dio po dio sustava vraćaju u normalu.

JKP “Informatika” koja upravlja gradskim informatičkim sustavom izdalo je priopćenja u kojem obavještva  sugrađane da su nadležne službe uspjele da pokrenu novi sustav i da rade na osposobljavanju gradskih službi. Već od sutra će naplatna mjesta JKP “Informatika” Novi Sad nastaviti sa radom i bit će moguće plaćati račune objedinjene naplate i obavljati ostale uplate kao i do sada.

“Sa radom nastavlja Uprava za urbanizam i građani će moći da nastave sa procedurama koje su bile u zastoju zbog prekida u radu, a do kraja nedjelje će ponovo biti pušten u rad i video nadzor grada Novog Sada”, navodi se u priopćenju.

“Ulažu se svi raspoloživi resursi kako JKP “Informatika” Novi Sad tako i grada Novog Sada da se uspostavi kontrola i na ostalim dijelovima informatičkog sustava koji je od jučer bio u prekidu zbog velikog hakerskog napada. Očekujemo brzo rješenje i uspostavljanje rada svih službi”, zaključuje se u priopćenju.

Prema podacima Državnog tužilaštva Srbije koje pokriva područje visoko tehnološkog kriminala, broj predmeta u području cyber kriminala u Srbiji svake godine raste za više od 20 posto. U prošloj godini zaprimljene su 3.834 kaznene prijave koje se odnose na cyber kriminal, prenosi Tanjug.

Zakonom o informacijskoj sigurnosti iz 2019. godine definirano je da su svi državni kritični infrastrukturni sustavi od posebnog značaja u obvezi provoditi mjere zaštite od cyber napada, ali i o broju i tipu incidenata koji se dogodio u njihovim sustavima izvještavati nacionalni CERT.

DBO/Foto: Svijetsigurnosti.com/ Grad Novi Sad