Globalna zabrinutost zbog porasta broja gvinejskih gusarskih napada raste

Broj otetih članova brodskih posada u Gvinejskom zaljevu povećao se za više od 50% u 2019. godini, a ove je godine započeo  s daljnjom eskalacijom nasilja, oružanih pljačka i otmica.

No, to nije samo statistika. Kriza se produbljuje, gusari postaju sve hrabriji i uzimaju sve veći broj talaca, a razina nasilja i broj smrti koje su nastupile i tijekom napada i zatočeništva pomoraca te vojnog osoblja se povećava.

Prošle godine, preko 90% globalno prijavljenih otmica na moru dogodilo se u Gvinejskom zaljevu, a velika većina napada krenula je iz nigerijskih teritorijalnih voda. Napade često izvode kriminalne skupine čija se infrastruktura nalazi u regiji delte rijeke Niger, a ove grupe imaju veliki broj kampova i članova u udaljenim područjima u kojima drže taoce tijekom pregovora.

Nigerija je već poduzela neke korake za poboljšanje svoje pomorske sigurnosti, poput projekta Deep Blue kojim je nigerijska Agencija za pomorsku upravu i sigurnost (NIMASA) otvorila je zapovjedništvo, kontrolu, računalno komuniciranje i informacijski centar koji djeluje 24 sata dnevno te će uskoro biti povezan s međunarodnim mrežama sigurnosti.

Međunarodna brodska komora (ICS) pozdravila je napore NIMASA-e u 2019. godini, ali je napomenula kako je sada vrijeme da se vide stvarni rezultati u pogledu djelovanja na moru i u hvatanju te kaznenom progonu gusara.

Udruga brodovlasnika Europske zajednice (ECSA) dodala je svoj glas argumentu i nada se da će Europska unija hitno poduzeti nužne korake.

Sjedinjene Države također igraju ulogu u pomorskoj sigurnosti Gvinejskog zaljeva. Naime, ovog siječnja SAD je započeo svoje jednogodišnje tajništvo Grupe prijatelja zaljeva Gvineje G7 ++, grupe koja  koordinira podršku međunarodnih partnera za morske sigurnosne standarde i pomaže osigurati Gvinejski zaljev od prijetnji piratstva, oružane pljačke i drugih nezakonitih pomorskih aktivnosti.

Potpora postoji, ali potrebne su brže akcije i bolja koordinacija između ključnih strana kako bi se spriječio ujedinjeni front protiv piratstva u regiji.

Nadalje, jednaka pažnja, kao i opasnostima na moru, mora se posvetiti i kriminalnim skupinama koje operiraju na kopnu kako bi se napadi spriječili u začetku.

Više pročitajte u originalnom članku na portalu HSToday.

PO/Foto:Pixabay