Europski parlament traži da EU reagira zbog kršenja temeljnih vrijednosti unije u Mađarskoj. Evo što slijedi

Screenshot HRT

Europski parlament danas je od članica Europske unije zatražio da u skladu s člankom 7 Ugovora o EU utvrde postoji li doista opasnost kršenja temeljnih EU vrijednosti u Mađarskoj.

Zahtjev je dobio potporu 448 zastupnika, a protiv je bilo njih 197. Suzdržalo ih se 48. Za prihvaćanje zahtjeva bila je potrebna apsolutna većina, odnosno 376 zastupnika, te dvije trećine danih glasova, bez suzdržanih. 

Ovo je prvi put od osnivanja da je Europski parlament odlučio pozvati Vijeće EU da pokrene postupak protiv jedne članice, zbog sustavne prijetnje temeljnim vrijednostima Unije. Riječ je o vrijednostima koje su nabrojane u članku 2 Ugovora o EU te Europskoj povelji temeljnih prava, a među ostalim, uključuju demokraciju, ravnopravnost, vladavinu prava i ljudska prava.

Europski zastupnici sada traže od članica pokretanja postupka u skladu s člankom 7(1) Ugovora o EU te ističu kako su, unatoč spremnosti mađarskih vlasti na raspravu o zakonitosti određenih mjera, izostali konkretni potezi, kao i da još postoje „brojna problematična područja“.

Uz to, Europski parlament podsjeća da je ulazak Mađarske u Europsku uniju bio „dobrovoljan čin, temeljen na suverenoj odluci, te na širokom konsenzusu diljem političkog spektra“. Ističe i da svaka mađarska vlada zapravo ima obvezu ukloniti rizike ozbiljnog kršenja EU vrijednosti.

Europski parlament danas je posebno izrazio zabrinutost zafunkcioniranje ustavnog i izbornog sustava u Mađarskoj, zaneovisnost sudstva,korupciju i sukob interesa,privatnost i zaštitu podataka,slobodu izražavanja, akademske slobode, slobodu vjeroispovijesti, slobodu udruživanja, pravo na jednaki tretman, pravo pripadnika manjina, uključujući Rome i Židove, temeljna prava migranata, tražitelja azila i izbjeglica, te zagospodarska i socijalna prava, 

Sasvim konkretno, izvjestiteljica Judith Sargentini, europarlamentarka iz strankeZeleni/ Europski slobodni savez, koja zastupa Nizozemsku, izjavila je kako današnjim činom Europski parlament upućuće važnu poruku. “Borimo se za prava svih Europljana, uključujući i građane Mađarske, te branimo naše europske vrijednosti. Europski čelnici sada moraju preuzeti odgovornost i prestati promatrati sa strane kako se u Mađarskoj urušava vladavina prava. To je neprihvatljivo za Uniju koja je utemeljena na demokraciji, vladavini prava i temeljnim pravima, kazala je. 

Evo što sada slijedi nakon ovakvog zahtjeva Europskog parlamenta. Prijedlog ćebiti poslan u Vijeće na uvid članicama EU. Za potvrdu odluke da doista postoji opasnost ozbiljnog kršenja EU vrijednosti u Mađarskoj potrebni su glasovi 4/5 članica. Pritom Vijeće treba najprije čuti stajalište Mađarske, a Europski parlament daje suglasnost. Europske članice bi također mogle odlučiti razmotriti preporuke upućene Mađarskoj i na taj način ukloniti razloge za zabrinutost.U kasnijoj fazi postupka, Vijeće jednoglasno uz suglasnost Europskog parlamenta može zaključiti kako se u Mađarskoj ozbiljno i sustavno ne poštuju vladavina prava, demokratske vrijednosti i temeljna prava. To bi u konačnici moglo dovesti do sankcija, poput privremenog oduzimanja prava glasa u Vijeću.

Ana Raić-Knežević