EUROPOL JE OBJAVIO NAJNOVIJE IZVJEŠĆE O TERORIZMU: Evo što planiraju čelnici tajnih službi i policije

Najnovije izvješće o terorizmu
Europol

Tijekom 2016. godine ukupno 142 izvedena, ali i osujećena napada prijavilo je osam zemalja članica EU.

Više o pola, njih 76 prijavila je Velika Britanija. Francuska je prijavila 23 napada, Italija 17, Španjolska 10, Grčka 6, Njemačka 6, Belgija 4 i Nizozemska jedan. Ukupno 142 osobe smrtno su stradale u terorističkim napadima u zemljama EU, a 379 ih je ranjeno.

Iako veliki broj terorističkih napada nije povezan s džihadizom, no oni najteži,  kojima je bilo najviše žrtava ipak su povezani s tim pokretom. Podaci su to iz najnovijeg Europolovog izvješća o terorizmu.

U 40 posto slučajeva za napad je korišten eksploziv, a među počiniteljima ima sve više žena, mladih ljudi, pa čak i djece. Najviše uhićenih bilo je povezano upravo s džihadističkim terorizmom. Taj broj čak za trećinu je veći u odnosu na prethodnu godinu.

Europolov centar za borbu protiv terorizma sudjelovao je u 127 istraga terorističkih napada tijekom 2016. godine, što je također, prema izvješću, pokazatelj porasta džihadističke aktivnosti.

Europol je izvješća o terorizmu počeo objavljivati prije točno deset godina, a ovo koje je objavljeno danas dubinska je analiza terorističkih prijetnji s kojima se EU suočavala tijekom 2016. godine, kao i napada koji su se dogodili.

Prema tim podacima najviše napada povezuje se s etno-nacionalizmom i separatističkim ekstremizmom (99). Napadi lijevih nasilnih ekstremista u porastu su od 2014. godine i lani ih se dogodilo ukupno 27, a samo Italija prijavila ih je 16.

Iako je broj napada koji se povezuju s džihadističkim pokretom pao sa 17 u 2015. godini na 13 u 2016., a šest ih je povezano s tzv. Islamističkom državom, no 135 od ukupno 142 žrtve u terorističkim napadima lani su ubijene upravo u tih 13.

Na predstavljanju izvješća  Michael Farrugia,ministar unutarnjih poslova i nacionalne sigurnosti Malte koja predsjeda EU izjavio je kako posljednji napadi u Londonu, Manchesteru i Parizu odaju jasnu namjeru njihovih počinitelja da privuku čim više pozornosti slobodnog svijeta.

“Takvi napadi dugo će ostati urezani u memoriju svih koji imaju slobodna srca. Sjećanje na nedužne žrtve i patnje njihovih obitelji nastavit će poticati našu odlučnost da i dalje jačamo suradnju svih zemalja članica u borbi protiv terorizma”, rekao je Farrugia.

Dimitris Avramopoulos,europski povjerenik za migracije, unutarnje poslove i državljanstvo dodao je kako uz suradnju, ovi posljednji napadi ukazuju i na potrebu za razvijanjem dodatnog povjerenja.

“Povjerenje je osnov učinkovite suradnje. Borba protiv terorizma ostat će na vrhu naših zajedničkih političkih prioriteta i u budućnosti, ne samo u Europi nego i u cijelom svijetu. Za sigurnost građana, za koheziju naših društava, moramo pojačati razmjenu informacija i prekograničnu suradnju na svim razinama”, naglasio je Avramopoulos.

Julian King, europski povjerenih za sigurnost unije podsjetio je kako su u napadima u Londonu živote izgubili ljudi raznih nacionalnosti.

“Teroristi ne poštuju ni ne priznaju granice i u nastojanju da ih pobijedimo moramo pronaći novu odlučnost za suradnju, razmjenu informacija i iskustava. Jer, zajedno smo jači”, poručio je King.

Rob Wainwright, direktor Europola također smatra kako je sada jasnije nego prije dvije godine da je bolja razmjena informacija potrebna, s obzirom da je u džihadističkim napadima u EU ubijeno 135 ljudi.

“Za razliku od etno-nacionalističkog i separatističkog terorizma, džihadistički terorizam ima međunarodni karakter zbog čega je potreban i zajednički, međunarodni odgovor svih nadležnih tijela”, rekao je Wainwright.

Donosimo detalje izvještaja prema kojem su 1002 osobe tijekom 2016. godine uhićene zbog kaznenih djela povezanih s terorizmom. Najviše ih je bilo zbog džihadističkog terorizma: 395 u 2014., 687 u 2015. i 718 u 2016.

Gotovo jedna trećina od 1002 uhićenih, njih 291, bili su mlađi od 25 godina. U izvješću Europol upozorava na potencijalni novi trend korištenja sofisticiranih improviziranih eksplozivnih naprava, kao i na aktualni trend korištenja dronova u Siriji i Iraku što bi moglo inspirirati džihadističke simpatizere da i u drugim dijelovima svijeta počnu koristiti tu taktiku.

Vjeruje se kako je najmanje 40 posto tih napada financirano ilegalnim sredstvima, od dilanja droge, krađa, prodaje krivotvorina, prijevara na kreditima i provala.

Europol je utvrdio kako se smanjila količina propagande tzv. Islamske države tijekom 2016. godine s obzirom na gubitke što ih je ta teroristička skupina pretrpjela, no ovu situaciju pokušavaju iskoristiti Al-Kaida i ostale skupine kako bi došle do nove publike. Još uvijek jaka propaganda što se širi društvenim mrežama lani je ipak donekle ograničena i to zahvaljujući suradnji nadležnih službi i privatnog sektora.

Ana RAIĆ-KNEŽEVIĆ