EU IMA NOVE ANTITERORISTIČKE MJERE: Evo što će se sve uskoro početi provoditi

Odbor protiv terorizma
prtsc Euranet/Youtube

Europska komisija poduzela je nove antiterorističke mjere. Naime, još u listopadu prošle godine donijet je paket mjera za borbu protiv terorizma, a sada Komisija predlaže dodatne mjere kako bi se sigurnost osobnih iskaznica povećala, krivotvorenje isprava suzbijalo, kako bi tijela za izvršavanje zakonodavstva i pravosudna tijela imala pristup elektroničkim dokazima i financijskim informacijama, kako bi se teroristima dodatno ograničio pristup prekursorima eksploziva, te kako bi se pojačala kontrola uvoza i izvoza vatrenog oružja.

U utorak je prvi potpredsjednik Frans Timmermans podsjetio kako Komisija od prvog dana pridaje punu pažnju sigurnosti.

“Stalno podupiremo države članice u većoj zaštiti naših građana i čuvanju njihovih sloboda. Danas poduzimamo daljnje korake kako bi kriminalcima i teroristima onemogućili pristup sredstvima potrebnima za počinjenje kriminalnih radnji, čime ostvarujemo zadani cilj Unije koja štiti”, rekao je.

Povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos dodao je kako ove nove mjere znače ograničavanje pristupa prekursorima eksploziva i vatrenom oružju te povećanje sigurnosti osobnih iskaznica.

“Uvodimo i mjere koje će tijelima za izvršavanje zakonodavstva olakšati pristup informacijama koje su im potrebne u borbi protiv kriminala i terorizma. Sigurnosni okvir zasnivamo na temeljnim sigurnosnim mjerama, ali i na boljem upravljanju granicama i učinkovitijoj suradnji pravosudnih tijela i tijela za izvršavanje zakonodavstva. Tako smo bliži učinkovitoj i istinskoj sigurnosnoj uniji”, uvjeren je Avramopoulos.

Povjerenik za sigurnosnu Uniju Julian King objašnjava kako se tijelima za izvršavanje zakonodavstva omogućuje pristup najvažnijim financijskim informacijama čime se sužava prostor za terorističke aktivnosti i cilja na najosjetljivije mjesto – financije.

“Dodatno ih onemogućujemo olakšavanjem prikupljanja elektroničkih dokaza, jačanjem kontrola vatrenog oružja i prekursora eksploziva i povećanjem sigurnosti osobnih iskaznica”, tvrdi King.

Iz Europske komisije poručuju da je bolja zaštita europskih građana zajednički vrhovni prioritet, kako je i navedeno u Zajedničkoj izjavi o zakonodavnim prioritetima EU za 2018. – 2019. Ove posljednje mjere, koje su već dio Zajedničke izjave, dodatno će ubrzati rad što se na razini EU provodi radi povećanja unutarnje sigurnosti i uklanjanja preostalih slabosti. Zakonodavci bi ove nove prijedloge mjera trebali implementirati što prije kako bi se dodatno povećala sigurnost građana, očekuje Komisija.

Ana Raić-Knežević