Eksperti DIVERTO-a prije par tjedana predvidjeli su globalni hakerski napad: Tko se nije zaštitio na vrijeme? Na udaru i MUP RH

Gradska vlast nudi nagrade za korisne informacije
prtsc Youtube

Globalni hakerski napad ransomwareom WannaCry koji je u samo nekoliko sati inficirao desetke tisuća računala diljem svijeta pokazao je koliko su računala ranjiva, ukoliko ih se ne održava redovito.

Ransomware WannaCry iskorištavao je sigurnosni propust u Microsoft Windows operativnom sustavu za koji je i sam Microsoft izdao zakrpu prije dva mjeseca.

Komentar cijele situacije za zimodnevnik.hr dao je Alen Delića, ekspert za kibernetičku sigurnost tvrtke Diverto iz Zagreba.

“Kao što ste u pitanju napomenuli, a o čemu aktivno i prenosite vijesti, u tijeku su globalno veliki napadi koji se baziraju na ransomware-u. Iako neuobičajeno velik, radi se o već neko vrijeme očekivanom napadu, jer je bilo pitanje vremena kada će se i u kojem obliku nešto dogoditi”, ističe Delić.

U Hrvatskoj su zabilježene zaraze, no o konkretnim slučajevima u privatnom ili javnom sektoru ne mogu govoriti. Moguće je kako će se o više šteta znati u ponedjeljak ujutro, jer je činjenica kako se dio sustava ne koristi vikendom”,ističe Delić ali i dodaje kako “dio velikih sustava u Hrvatskoj, posebno iz privatnog sektora, redovno je vršio nadogradnje koje neće omogućiti ovaj konkretni napad, dio koristi mehanizme zaštite koje će napad spriječiti, a dio je spreman i na radnje koje je nužno provesti u slučaju zaraze, a na način da ne dođe do kompromitacije podataka, što i nije cilj samog napada.”

Zavod za sigurnost informacijskih sustava na svojim internetskim stranicama priopćio je da intenzivno prati razvoj nove vrste računalne ugroze koja se tijekom petka, 12. svibnja proširila diljem svijeta, a poznata je pod nazivom Wanna Decryptor, Wannacry ili Wcry. Radi se o samoreplicirajućem računalnom virusu čija je osnovna zadaća kriptiranje podataka koji se nalaze na zaraženom računalu.
Kao način širenja Wcry iskorištava ranjivost MS17-010 te korištenjem EternalBlue/DoublePulsar alata ostvaruje pristup na ciljana računala. Također, postoji mogućnost da se u svrhu zaraze ciljanih računala odnosno informacijskih sustava koristi i phishing metoda na način da se ciljanom korisniku isporuči poruka elektroničke pošte sa zaraženim privitkom čijim se otvaranjem pokreće izvršavanje zlonamjernog koda.

Popis sustava koji su podložni ovoj vrsti napada je sljedeći:

 • Microsoft Windows Vista SP2
 • Windows Server 2008 SP2 i R2 SP1
 • Windows 7
 • Windows 8.1
 • Windows RT 8.1
 • Windows Server 2012 i R2
 • Windows 10
 • Windows Server 2016.

Preporuke za sve korisnike ranjivih sustava su sljedeće:

 • Provesti hitnu nadogradnju svih ranjivih sustava primjenom zakrpe za operacijski sustav s oznakom MS17-010 (KB4013389). Zbog visoke kritičnosti ranjivosti, Microsoft je izdao zakrpe i za nepodržane operacijske sustave (Windows XP SP2 i Windows Server 2003). Više informacija o zakrpi i ranjivosti prisutno je na stranicama proizvođača:
 1. https://technet.microsoft.com/en-us/library/security/ms17-010.aspx
 2. https://blogs.technet.microsoft.com/msrc/2017/05/12/customer-guidance-for-wannacrypt-attacks/
 • Ako primjena zakrpe nije moguća, onemogućiti SMBv1 protokol prateći sljedeću proceduru (ovisno o inačici operacijskog sustava):

Windows Vista, Windows Server 2008, Windows 7, Windows Server 2008 R2, Windows 8 i Windows Server 2012:

 1. sc.exe config lanmanworkstation depend=bowser/mrxsmb20/nsi
 2. sc.exe config mrxsmb10 start=disabled

Windows 8.1, Windows Server 2012 R2 i noviji:

 1. Radne stanice: Odabir opcije Control Panel -> Programs->Turn Windows features on or off

Poslužitelji: Odabir opcije Server Manager -> Manage -> Remove Roles and Features 

 1. Onemogućavanje opcije SMB1.0/CIFS File Sharing Support
 2. Ponovno pokrenuti računalo
 • Sustave koji nemaju administrativnu podršku, mogućnost nadogradnje ili postoji eksplicitna potreba za SMB protokolom verzije 1 potrebno je ukloniti iz računalne mreže
 • Onemogućiti komunikaciju prema TCP mrežnim portovima 139 i 445 TCP u računalnoj mreži organizacije. Blokiranje mrežnog prometa prema spomenutim mrežnim portovima može imati štetan utjecaj na uobičajeni rad ostalih sustava u informacijskom sustavu!
 • Ažurirati antivirusne definicije na najnoviju inačicu.
 • S iznimnim oprezom pregledavati primljene poruke elektroničke pošte. Prema dostupnim informacijama, jedan od vektora zaraze je poruka elektroničke pošte koja u privitku sadržava PDF datoteku s poveznicom na kompromitiranu web stranicu ili se poveznica na kompromitiranu stranicu nalazi u samom tijelu poruke elektroničke pošte. U oba slučaja, poveznica dohvaća zlonamjernu HTA datoteku kojom počinje zaraza sustava i daljnje širenje zlonamjernog programa po računalnoj mreži.U slučaju primitka sumnjive poruke elektroničke pošte koja sadržava gornja obilježja, potrebno je obavijestiti odgovorne osobe unutar organizacije.
 • Osigurati postojanje sigurnosne kopije sustava (backup) koja je pohranjena na siguran način, izvan računalne mreže (offline).

I hrvatska policija našla se na udaru. Potvrđeno je to u subotu poslije podne:

“Ministarstvo unutarnjih poslova tijekom jučerašnjeg dana evidentiralo je određene smetnje u internetskom sustavu, zbog čega su stručne službe unutar sustava reagirale i otklanjaju navedeno. Informacijski sustav Ministarstva unutarnjih poslova pritom nije bio ugrožen i normalno funkcionira”.

DBO