Donald Trump je u 7 mjeseci smijenio 14 svojih suradnika, najviše onih u sustavu nacionalne sigurnosti

Otkriveno kako se Trumpov savjetnik zarazio koronavirusom
Wikipedia

U samo sedam mjeseci u administraciji američkog predsjednika Donalda Trumpa došlo je do smjene i ostavki 14 visokopozicioniranih dužnosnika, javlja Anadolu Agency (AA).

Trump je dužnost američkog predsjednika od prethodnika Baracka Obame preuzeo 20. siječnja ove godine, a osim odlukama i uredbama što ih je donio, pažnju medija privukao je i neslaganjem sa suradnicima, te njihovim promptnim smjenama.

Trumpova uredba o ograničenju ulaska u SAD državljanima sedam država s muslimanskom većinom bio je prvi veći razdor u administraciji. Privremena ministrica pravosuđa smijenjena je zbog naredbe  odvjetnicima ministarstva da na sudovima ne zagovaraju uredbu. Smijenjena je deset dana nakon što je Trump došao na čelo države.

Michael Flynn je obnašao dužnost savjetnika za nacionalnu sigurnost nakon što je Donald Trump imenovan za predsjednika države. Smijenjen je zbog navoda o kontaktima s ruskim veleposlanikom Washingtonu Sergejom Kislyakom.

Druga promjena u Vijeću za nacionalnu sigurnost došla je četiri dana nakon Flynnove ostavke. Šef Odjela za Zapadnu hemisferu u Vijeću za nacionalnu sigurnost Craig Deare zbog kritike Donalda Trumpa smijenjen je 27 dana nakon što je došao na dužnost.

Zamjenica savjetnika za nacionalnu sigurnost K.T McFarland treće je ime koje je napustilo Vijeće za nacionalnu sigurnost.

McFarland je bila jedna od najbližih suradnica Flynna, a bila je primorana podnijeti ostavku nakon što je na mjesto Flynna došao H.R. McMaster kojem je Trump dao ovlasti da oformi svoj tim.

Nedavno je došlo do još jedne promjene u Vijeću. Naime, savjetnik za Bliski istok Derek Harvey smijenjen je prošlog tjedna nakon što je dužnost obavljao 187 dana. Harvey se smatra jednim od ključnih igrača u odnosu SAD-a prema Iranu.

Trump je, otkako je preuzeo predsjedničku dužnost, smijenio šefa kabineta, zamjenika šefa kabineta, tri direktora komunikacija i glasnogovornika.

Prvo ime koje je američki predsjednik imenovao nakon pobjede na predsjedničkim izborima bio je Reince Priebus, koji je šefa kabineta bio 189 dana. Nesuglasice između Priebusa i Trumpa uslijedile su nakon što je na mjesto direktora za komunikacije Bijele kuće postavljen Anthony Scaramucci.

Kabinet je napustila i Priebusova zamjenica, Katie Walsh koja je dužnost obnavljala 70 dana, a ostavku je podnijela u travnju.

Mjesto direktora za komunikacije u Bijeloj kući obnašao je i Mike Dubke i to 86 dana. Odluku o podnošenju ostavke donio je nakon nesuglasica s Trumpom.

Na mjestu glasnogovornika našao se i Sean Spicer koji je nakon 183 dana podnio ostavku i to nakon što je na mjesto direktora komunikacija postavljen Scaramucci.

Spicer je naročito kritizirao režim sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada.

Ubrzo nakon Spicera, zbog navoda da će ga Scaramucci otpustiti, ostavku je podnio i Michael Short, zamjenik glasnogovornika.

Steve Bannon je obavljao dužnost glavnog stratega Trumpa i bio je član Vijeća za nacionalnu sigurnost čime je načelnik Glavnog stožera Joseph Dunford ostao van Vijeća. U travnju je Bannon neprimjetno napustio Vijeće za sigurnost, a Dunford je ponovo bio njegov član. Pretpostavlja se da u ovoj promjeni ulogu ima i McMaster.

Navodi o upletenosti Rusije u predsjedničke izbore u SAD-u traju od 8. studenog. Pored Flynna, u okviru istrage o tim navodima ključno ime bio je i direktor FBI-ja James Comey, kojeg je postavio Obama, a dužnost je obnašao i za vrijeme Trumpove administracije. Dužnost je obnašao 110 dana, no smijenjen je zbog neispunjavanja zadataka koji su mu dani kada je riječ o istrazi o Flynnu.

Iako je tijekom sedam mjeseci došlo do promjene 14 dužnosnika, u medijima se pojavljuju navodi da bi taj broj ubrzo mogao biti i veći.

RSS