DINKO CVITAN IZGUBIO PODRŠKU? Nije smio dozvoliti propuste u aferi dnevnice

  952
  HRT.hr

  Dio medija najavljuje da bi afera dnevnice mogla stajati funkcije glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana.

  Naime, jasno je da je u dosadašnjem tijeku postupku učinjeno nekoliko propusta. Prije svega, istraga se zadržala samo na Tomislavu Sauchi, predstojniku ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića, iako je od početka bilo jasno da se s obzirom na brojnost lažnih putnih naloga mora provjeriti cijeli sustav njihovog izdavanja.

  Istražitelji su se, međutim, ograničili na dio Milanovićevog mandata, da bi se vrlo brzo ispostavilo da je sumnjivih putnih naloga bilo i tijekom vlade Tihomira Oreškovića i Andreja Plenkovića. Nije još isključeno da ih je bilo i ranije. Naime, do sada je tijekom istrage protiv Sauche obuhvaćen period od kraja 2013. godine.

  Očito je da istražitelji iz USKOK-a kojeg vodi Tamara Laptoš nisu do kraja obavili posao, već su u uhićenje Sauche išli vjerujući svjedocima iz Vlade. Riječ je prije svih o tajnici premijera Sandri Zeljko, te šefici Ureda za opće poslove Sabora i Vlade Tereziji Matić. Obje su, kao i bivši šef Ureda za opće poslove, Zvonko Matišić svjedočile protiv Sauche. U međuvremenu je Vlada smijenila i S. Zeljko i T. Matić, a provjere putnih naloga USKOK je proširio i na Sabor.

  Drugi gaf što se zamjera Cvitanu, i koji je definitivno poljuljao njegov kredibilitet kao čelnika DORH-a, pojavljivanje je na konferenciji za novinare zajedno s premijerom Plenkovićem. U tom trenutku, prema Cvitanovim tvrdnjama već su postojali dokazi o lažnim putnim nalozima i u vrijeme Oreškovićeve i Plenkovićeve vlade, zbog čega dokazak u Banske dvore i iznošenje novih detalja o onome što tužiteljstvo radi, nije bilo primjereno. Cvitan u tome ne vidi ništa sporno, no Jutarnji list javlja da su ga ti potezi stajali Mostove podrške.

  Cvitan još nije u Saboru obranio izvješće u svom radu u 2015. godini. Vlada na njega nije dala nikakv o mišljenje, što je, već tada otvorilo sumnje u podršku vladajućih glavnom državnom odvjetniku.

  RSS