Danas je Svjetski dan prevencije suicida. Zagreb bilježi najveći broj samoubojstava

Svake se godine 10. rujna obilježava Svjetski dan prevencije samoubojstava na inicijativu Međunarodnog udruženja za prevenciju samoubojstava (IASP) u organizaciji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

Samoubojstvo je ozbiljan javnozdravstveni problem s dalekosežnim socijalnim, emocionalnim i ekonomskim posljedicama. Procjenjuje se da se trenutno u svijetu događa više od 700 000 samoubojstava godišnje, a znamo da svako samoubojstvo duboko pogađa mnogo više ljudi. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo samoubojstva su jedan od vodećih uzroka smrti od ozljeda u Hrvatskoj. Iako je od 1999. godine zabilježen pad broja samoubojstava, Hrvatska bilježi više stope smrtnosti od samoubojstava u odnosu na druge članice Europske unije.

Prema statistici Ministarstva unutarnjih poslova, od ukupno 529 osoba, u Hrvatskoj je prošle godine samoubojstvo izvršilo 128 žena i 401 muškarac. U dobnoj skupini do 25 godina, koja se odnosi na djecu i mlade, bilo je 38 suicida, što je porast od 52 posto u odnosu na godinu prije. U ostalim dobnim skupinama došlo je do određenog smanjenja stope.

Od svih dobnih skupina, najviše su suicida izvršile osobe iznad 65 godina, njih čak 192, što predstavlja 36.29 posto od ukupnog broja suicida u Hrvatskoj. Daleko najveći broj izvršenih samoubojstava policija je zabilježila na području PU zagrebačke –  njih 114, dok drugo mjesto zauzima PU primorsko-goranska s 42.

Svjetski dan prevencije suicida obilježava se 10. rujna diljem svijeta radi podizanja svijesti o problemu suicida.

Hrvatski savez udruga za mentalno zdravlje okuplja 19 udruga iz svih dijelova Hrvatske, a Udruga Životna linija zalaže se za širenje svijesti o potrebi pojačane prevencije samoubojstava i depresije u Hrvatskoj i Europskoj uniji. Djeluje na volonterskoj osnovi i pruža podršku suicidalnim i depresivnim osobama.

 

RSS/HINA  Foto:Ilustarcija